מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

31/08/09 8:06
7915 צפיות
סלק, סלק ,סלק...
הסלק מדהים מבחינה בריאותית ועל כך בסוף הבלוג, שכן אנחנו מארחות היום את שחר שילוח שהביאה לנו רשימה מעניינת על סלק. והיא מתחילה בלהגיד: יש כאן סלק, שהוא אחד הירקות המקסימים ביותר בעיני, טעים ופוטוגני. על הצבע האדום של הסלק ועל דם כותבת שחר: נוזל אדום ניגר על כפות ידי. כבר כתבתי שחיתוך סלק הוא הדבר הקרוב ביותר להרג שמתבצע במטבח שלי. עם המיני אפוקליפסה האלימה שפוקדת אותנו בימים האחרונים, השוחטים יסתדרו גם בלעדי. את המתכון הפשוט-פשוט לקרפצ'יו משורש הצמח הארגמני שלחה לי אריאלה, הוכחה לכך שקרניבוריות אינה מילה נרדפת לאלימות, אבל אני בכל אופן דבקה בדרכי ומשספת ירקות בלבד. המילה מטבח מקורה בשורש טב"ח, לכן אני מנסה לאמץ אלטרנטיבות הולמות יותר.  אופק און-בר, ששמו – תיכף תבינו – מרמז על דרכו, הוא אחד ממניפי הדגל של התזונה העברית המתחשבת. רחל טל שיר מהארץ הגדירה אותו כ"אליעזר בן יהודה של הטבעונאות", והברקותיו הלשוניות הן אכן שיעור קצר כיצד שפה (ולא רק אוכל) מייצרת תודעה. סבא שלו קרא לחדר הבישול בביתו מִצמח במקום מטבח, כראוי לחומרי הגלם הצומחים ששימשו אותו .און-בר עצמו מעדיף את השם מִטפח, כי אצלו מטפחים את האוכל ולא טובחים בו. עוד ממבשלת המילים של און-בר: טבעונאות, שהיא לא רק טבעונות אלא תזונה המבוססת על מזון נא, raw food; תזונא על פי אותו רעיון; חפלק, שהיא ארוחה משותפת, ועוד כמה פנינים, לחלקן פוטנציאל של ממש להיטמע בשפתנו ובין שפתותינו.  אַל ימות! הפעם, במקום לדבר על הקשר שבין אכילת בשר לאלימות, כי הרי אני לא יכולה להתחרות בגנדהי, טולסטוי וברב קוק שהציעו את משנתם הסדורה בעניין זה, אני בוחשת במילים. כשקוראים לדבר שנח על הצלחת אנטרקוט ולא פרה, קל הרבה יותר לאכול אותו, כך גם עם שניצל, קבב ופוּאגרה. אבל עזבו חיות. בואו נדבר על בני אדם, שגם הם זוכים מדי פעם לשמות קוד שמנתקים אותם מאנושיותם. בוגי יעלון, אחד שאמור להיות דמות ממלכתית, או לפחות לעשות את עצמו, החליט ששמאלנים הם וירוסים, שזה די דומה לכינויים הפופולריים הוותיקים סרטן בגוף האומה וסכין בגב האומה. בין המרגליות שמנפיק הרב יוסף, אחד שלא רק ש"סניקים אלא גם ראשי ממשלה ושרים באים לנשק לו את היד, נכללת הקביעה שהמורים הם חזירים והחילונים הם בהמות. "פיליפיני" בעברית זה לא תיאור של בן אדם שהגיע מהאיים ההם באסיה, אלא שם עצם, זה הדבר הזה שדוחף את כסא הגלגלים של הזקנה ברחוב. הומואים הם אגזוזנים ונושכי כריות כבר שנים. אז במי קל יותר לירות -  באגזוזן או בגבר? אחרי מי קל יותר לרדוף ברחובות – בפיליפיני ואפריקאי או בדניס וג'יימס?   ראש השנה מתקרב. חלקנו ייכנסו למסלול של היטהרות לקראת בואה של שנה חדשה. יהיו כאלה שיעשו חשבון נפש, אחרים ידקדקו בטקסים ואף יחמירו, אך ישכחו להתבונן פנימה. חלק מהכופרים (על פי הגדרותיהם של הרב יוסף ושות') ישבו על כריות המדיטציה שלהם ויתבוננו פנימה, אבל ישכחו להתרומם מהן כדי לעזור למי שזקוק להם בעולם הגשמי והקונקרטי (למה לא רואים אנשים מקהילת הדהרמה בהפגנות למען הפליטים והעובדים הזרים?). על השולחן יונחו מאכלים שסמליותם נובעת משמם, אחד מהם הוא סלק. אז עוד לפני החג, שתסתלק כבר האלימות ושאנשים בכל הצבעים יוכלו להיות פשוט, אנשים. קרפצ'יו סלק, מתכון צבעוני העבודה היא עניין של דקות, אבל צריך להכין מראש כי נדרשות כמה שעות של אשפוז במקרר. מומלץ לטפטף את תחמיץ הפטרוזיליה, שהוא חיקוי למשהו שאכלתי פעם במסעדת טאפס ושידכתי למתכון של אריאלה. אפשר לחתוך את הקרפצ'יו לרצועות דקות ולשים בסושי במקום הצנון הכבוש המסורתי. מצרכים סלקים טריים וצעירים שלא יהיו סיביים מדי מלח, רצוי גס מיץ לימון טרי שמן זית סכין טוב. ההכנה מקלפים את הסלקים ופורסים לפרוסות דקיקות, הכי קרוב לשקופות שאתם מצליחים. מסדרים על צלחת (אפשר גם בשכבות בכלי אחסון ואז מבצעים את השלבים על כל שכבה בנפרד). זורים מלמעלה מלח ומטפטפים הרבה מיץ לימון. מכסים, ושולחים ללילה במקרר. לפני ההגשה שופכים שמן זית בנדיבות. תחמיץ פטרוזיליה טוחנים בממחה פטרוזיליה, לימון ושמן זית לקבל משחה דלילה, שאותה מטפטפים על הקרפצ'יו. מה מוסיפה יעל על סלק: מעדן סלק לוקחים כקילו סלק ומבשלים אותו במיקרו 15-20 דקות, עד שיתרכך. הצעה אחרת: להשתמש בסלק המבושל שיש בסופר. לקלף את הסלקים, לחתוך לפרוסות, להניח בקערה בשכבות, כאשר בין השכבות לפזר פרוסות דקיקות של בצל לבן או אדום. להכין מרינדה משליש כוס חומץ בלסמי,שתי כפות סוכר, שליש כוס שמן חמניות או קנולה, כוס מים וכף מלח. לערבב את התערובת היטב, ולשפוך אותה על הסלק. להכניס למקרר ללילה, מכוסה. למחרת זה כבר מעדן.   סלק ממולא אני ממלאת סלק כמו ממולאים אחרים, באורז ובבשר, וזה מעדן. פשוט מקלפים קילו סלק ומוציאים את ליבת הסלק, כמו שמוציאים מתוך קישוא או תפוח אדמה. ממלאים את "כונכיות" הסלק בתערובת של בשר, אורז ועשבי תיבול לפי טעמכם. מניחים בשכבות בכלי חסין אש. יוצקים מעל רוטב עגבניות משתי כוסות מים ורסק עגבניות מכופסה. ממליחים ומפלפלים. אופים בתנור מכוסה בנייר כסף כחמישים דקות. מגישים פושר.   סלט סלק ועשבי תיבול לבשל קילו סלק במיקרו כ-15-20 דקות, או בבישול רגיל כארבעים דקות. לחתוך את הסלקים לרצועות דקות, להוסיף כוזברה ופטרוזיליה קצוצים דק. לתבל בחצי כוס שמן קנולה, מלח ופלפל שחור לפי הטעם, שתי כפות חומץ בן יין אדום וכף סוכר. לערבב. (אפשר להחליף את השמן קנולה בשמן זית או במיונית). מה אומרת דינה על סלק: אני חוקרת את הגז NO ניטריק אוקסיד המתוחכם כבר הרבה זמן, ובקיצור אגיד שהוא המעביר של מידע בגוף, משהוא כמו האינטרנט הביולוגי. במצבי חולי דווקא הרשת הזאת היא הראשונה לקרוס ואחת הדרכים לתקנה הוא לשדרג את ייצור הניטריק אוקסיד. מקור מתוחכם לכך הוא הניטרטים שלסלק יש המון מהם, כך שבפועל  הסלק הוא תרופה לבריאות שלנו. במחקר על הבריאות שבתזונת ירקות ופירות הראו החוקרים שאפילו ניטרטים בריכוז של מעל 1000 מ"ג ליום אינו מזיק לבריאות ולכן לא קשה להבין את מקורה של ההצעה לשנות את סטנדרט ה- WHO.Am J Clin Nutr, 2009 90: 1-10  הרעיון על יעילותם של הניטרטים לבריאותנו, הולך ותופס תאוצה כמו למשל המחקר שהראה כי ניטרטים בתזונה מגבירים כושר...ממש כדאי לאכול סלק.J Appl Physiol, August 6, 2009או ההסבר על תרומתם הנוספת של הירקות לבריאות סוכרת/השמנה/מחלות לב בגלל ריכוז הניטרטים הגבוה שבהם.Med Hypotheses. 2009 May 26. Epub ahead of print 

תגובות

מימצאים מ-2018, מרכיב בסלק יכול לעצור התפתחות אלצהיימר...

https://www.nutraingredients.com/Article/2018/03/22/Could-beetroot-juice-slow-key-step-in-Alzheimer-s-progression

אין פלא שחטיף הבריאות של השחקנית הלי ברי מכיל סלק...

יעל ישראל
יעל ישראל
סופרת, עורכת, מבקרת ספרות וקולנוע, מדריכת סדנאות כתיבה. וגם: מבשלת הרבה, ובעלת בלוג על אוכל ב\"על השולחן\".