ממתיקים מלאכותיים משמינים? מזיקים?
הבן שלי צוחק ממני ומסביר לי כי סוכרזית/אספרטם זה בטח נורא משמין כי הוא רואה שכל השמנים מרבים להשתמש בה… נראה שהוא אולי צודק… אפילו מדענים אומרים... ועוד מחקר המראה כי צרכני משקאות דיאטטיים השמינו יותר.
קבוצת פסיכולוגים מאוניברסיטת פרדו דיווחה על ניסוי בו האכילו 9 חולדות ביוגורט מומתק בסכרין והראו שהן השמינו יותר מ-8 חולדות בקבוצת הביקורת שקיבלה גלוקוז כממתיק. נראה שהממתיק המלאכותי גרם לחולדות לפרק יותר מזון או לאכול יותר ולהשמין. או אולי אינו מעלה את המטבוליזם כמו שעושה סוכר.
הנה עוד מחקר חדש מ-2013 עם חולדות.
זה אמנם נכון שאנחנו זה לא חולדות וחיינו בוודאי יותר מורכבים, אבל גם בבני אדם מתחיל להתעורר החשד שהגוף המקבל מסר ש"יש כאן מתוק", דואג להשיג לעצמו משאר המזון, את הקלוריות המובטחות שלא הגיעו עם הממתיק.
למשל, במעקב אחרי המרבים בשתיית משקאות דיאטתיים נמצא כי יש להם סיכוי מוגבר להשמנה ולמחלות מטבוליות. והנה עוד מחקר על הקשר בין השמנה ובין צריכת משקאות ממותקים מלאכותית:
Obesity (2008) 16 8, 1894–1900
בבדיקת fMRI אצל נשים שקיבלו ממתיק מלאכותי או סוכר נמצא בינהם הבדל באיזורי ההפעלה במח כך שייתכן שאין הממתיק מקנה תחושת שובע כמו הסוכר, ואולי בגלל זה מתחילים לחשוד שהוא קשור בהשמנה.
מחקר שהוצג בכנס ENDO 2009: The 91st Annual Meeting of the Endocrine Society אכן הראה קורלציה בין שימוש בממתיקים מלאכותיים ובין הגברת הסיכוי (פי 2) לסוכרת ולהשמנה. זה כמו לגור על ידי כביש סואן ומזהם אויר שגם מכפיל את הסיכוי לסוכרת.
מעניין, חוקרים מליברפול הראו כי רצפטורים למתיקות (מלאכותית וטבעית כאחד) מצויים לא רק בפה אלא גם במעי הדק, והם יכולים להשפיע על מיגוון תהליכי קליטת מזון ולהגביר את ספיגת הקלוריות בהתאם למסר ה"מתוק".
נראה שזה לא פשוט להסיק שהמשתמש בממתיקים מלאכותיים מבטיח את אי-השמנתו.
בסקירה כוללת נראה שאין עדות לירידה במשקל הקשורה לשימוש בממתיקים מלאכותיים.
Am J Clin Nutr 2009;89 1-14
בניו-סיינטיסט נכתב מאמר מסכם על ה"ידע" הקלורי האמיתי המלווה שתיית משקאות מתוקים עם סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים.
ובל נשכח את הנזקים האפשריים…
מעניין, או יותר נכון להגיד מדאיג, הוא שבעקבות התביעה להחרים את הממתיק המלאכותי הנפוץ – אספרטם, הוציאו מהר מאד סקר של חלק מהמחקרים עליו והכריזו עליו כבטוח לשימוש. ראו קישורים המצביעים על הבעייתיות שבאישור בטיחות האספרטם וגם על נזקיו.
בין החששות לנזקים של האספרטם נמצאים גם עדויות להיווצרות גידולים במח אצל עכברים שהוזנו באספרטם וגם חשש להשפעות נפשיות והתנהגויות, בגלל הפניל-אלנין שבו המגיב עם קולטנים במח. יש הטוענים שהשכיחות הגבוהה של בעיות נפש אצל ילדים ובני נוער בתקופתנו שייכת בחלקה לשימוש הנפוץ באספרטם. זה אמנם לא הוכח במישרין אבל לא גרם ל- FDA לעכב את השימוש באספרטם, שימוש המונע כמובן על ידי תעשיות המזון הגדולות בארה"ב.
רשימת מחקרים המצביעים על רעילותו של האספרטם.
למזלנו, האינטנרט ופתיחת המידע הרפואי-מחקרי לכל, מתחיל לעורר תשומת לב לבעייתיות של מי שעומד מאחורי המחקרים ולעריכת צללים של מידע. ראו למשל את ההנחיות החדשות שהתפרסמו ב- JAMA למניעת עיוותי מחקר שיתמכו בחברות מסחריות.
חוקרים ממיאמי מצאו קשר בין האספרטם ובין כאבי ראש אצל בני נוער ופעילות עם פורמאלדהיד.
Dermatitis. 2008 May-Jun;19(3):E10-1
וגם החלו לבחון את השפעתו של האספרטם על הרגישים במיוחד.
עוד סקירה מקפת של עשרות מחקרים על השפעה מזיקה של ממתיקים מלאכותיים, כולל יתר סוכרת והשמנה... CMAJ July 17, 2017 vol. 189 no. 28
הנה כתבתה של יפה שיר-רז על סוכרלוז שפותח מקוטל חרקים…
וגם נמצא כי הממתיקים המלאכותיים מזהמים את מי השתייה שלנו כי קשה להיפטר מהם.
היזהרו גם מאריתריתול המוסף לכאילו "מים בריאים".
ולמי שמתעניין בביוכימיה, על GIV3727 המולקולה שמונעת להרגיש טעם מר כשמשתמשים בסכרין.
אתם בטח זוכרים שמסוכר כדאי לרדת ויפה שעה אחת קודם...אז מעניין כמה זמן ייקח עד שנפסיק להשתמש גם בממתיקים מלאכותיים??? או שאולי נכוון לממתיקים טבעיים… כמו סטיביה, בואו נחכה ליותר מידע.
מחקר מ-2016 מראה שנזקי האספרטם (למשל בניהול סוכרים) נגרמים כפי הנראה מפירוקו לחומרים מזיקים על ידי חיידקי המעי.
ועוד לשים לב, מחקר חדש מראה איך אספרטם מעכב הרזיה. האספרטם פוגע באנזים המעי intestinal alkaline phosphatase המעורב במגוון מחלות מטבוליות כמו הסוכרת והשמנה.
לא רק חוקרים ישראלים הראו...עוד מחקר משנת 2015 (Diabetologia) מראה כי כמו משקאות מתוקים גם משקאות מומתקים בתחליפי סוכר מגבירים סיכויי סוכרת2.
כדאי לשתות מים...
כהן דוידה
מאוד מעניין, השאלה היא רק על איזו כמות מדובר שמסוגלת להזיק לגוף.
האם כלול בהם גם סוויט אנד לואו,
מה על אנשים שאסור להם לאכול סוכר, לא סוכרתיים, במה עליהם להשתמש?
ליז47
נכון, גם אני שמעתי על הנזקים משימוש באספרטיים, עיניים- שיבושים שבראייה, מח - שיבושים בזיכרון ועוד. לכן ניסיתי להשתמש בסטיויה, לצערי לא מצליחה להתרגל אליו, או שהוא לא ממתיק, או שיש לו טעם לואי מר, ניסיתי סירופ אגבה, כנ"ל. אולי הפתרון הוא לחזור לממתיקים טבעיים כמו דבש? כיון שסוכר הוא תעשייתי, עבר תהליכים שונים, אולי סוכר חום יותר בריא? אולי דבש?אולי קנה סוכר? אני כבר מבולבלת.......
מיכל אברג'יל
היי דינה
מעניין ומרתיע כאחד...
אני משתמשת בסוכר דיאט (סוכרלוז) נראה שכדאי להפסיק עם זה
מיכל
avi
שלום!!!
האם יש עדיין ,כאלה שמשתמשים בממתיקים מלאכותיים???
אחרי כל הכתבות באינטרנט,מדהים איך מרבית האוכלוסיה קונה עדיין משקאות קלים,
קולה ומיצים ממותקים.
נכון יש ממתיק טבעי 'בשם "סטיביה",אבל משרד הבריאות' לא מאשר הכנסתו לארץ,
כנראה' בלחץ של יצרני הסוכר ,או יצרני המשקאות הקלים,כי מחיר ה"סטיביה" יקר מאד
והם ייאלצו להעלות את המחירים והמכירות יצנחו.
בזמן האחרון גיליתי ממתיק חדש בשם "מגיו" שהוא דבש, שעשוי מפרחי ורדים,יותר מתוק מדבש
ומאושר לשימוש לאנשים סכרתיים מהסיבה שרק כ- 2% ממנו נספג למחזור הדם בגלל המבנה המולקולרי שלו.
בשימוש בממתיק זה מקבלים גם ערך מוסף נוסף, ניקוי המעיים ובעקבות זה גם הורדה משמעותית
במשקל.
בנוסף ה"מגיו" מהווה מצע לפלורת המעיים, כך שיש לנו שלוש תועלות במוצר אחד.
הרבה בריאות!!!
Avi
איל כהן
מעולם לא התקרבתי לממתיקים מלאכותיים...
אבל נכון שבחמש עשרה השנים האחרונות אני פעיל בעישר בישיבה מול המסך והמקלדת.
בזמן האחרון גיליתי שאני שמן, אז התחלתי לרוץ.
פעמיים או שלוש בשבוע אני עושה מסלול של כחמישה קילומטר (הליכה משולבת בריצה כשמפעם לפעם מקטעי הריצה גדלים) , הבטן השתטחה, הגוף התמצק וההרגשה הכללית הרבה יותר טובה.
ממליץ לכל מי שרוצה להוריד משקל להפעיל את הגוף. ככה תרוויחו גם פעילות בריאה של הלבלב, של הקיבה, של הכבד ושל מנגנוני האנרגיה של הגוף.
מינרבה1
לסוכרתיים יש בעיה, אפילו כפולה.
אסור להשתמש בסוכר, זה סוג של רעל עבורנו, מה עדיף ? איזה רעל ? (בציניות)
לסטיביה יש טעם לואי, ובנוסף הוא יקר.
חולי סוכרת נוטים להשמין גם בגלל חלק מהתרופות שהם נוטלים.
על סכרין נאמרו דברים רבים, חלק מהם פורסמו כנראה ע"י יצרני הסוכר, אבל זה סיפור ישן.
malfkg
שלום לכולם במיוחד ל אתר כמוני באמת תודה על האתר המדהים הזה באמת מה שכתוב על סוכרזית מעניין מאוד אני כבר יותר מ שנתיים משתמשת בו אבל אחרי שאני קראתי את הכתבה הזאת מיד אני מפסיקה אותו ואני מעדיפה בלי סוכר בכלל או דבש בגלל שאני לו אוהבת דבש תודה רבה לכם
זאביק
מעניין -תמיד טוב ללמוד דברים חדשים
קראתי את המאמר תוך שאני אוכל 3 בורקסים מהזה טעימים-הרגשתי כמו עכבר מעבדה
בגמר הבורקס הגיע ארוחת צהריים של מרוקאים-אוכל בריא וטעים
הנה מתכון בסיסי לכל ארוחה מרוקאית מוצלחת:בוחרים סיר הכי גדול בבית,שופכים7-9 בקבוקי שמן(ולא יותר-לא צריך להגזים)מוסיפים חצי כוס מים,זורקים לסיר כל מה שיש במקרר ,מתבלים ומרתיחים עד שכל המים מתאדים ונשאר רק השמן
בתאבון!
ליאת גלמן
לחולי סוכרת באמת יש בעיה.
ממה עדיף למות מסוכר או מממתיקים מלאכותיים.
אני משתמשת בממתיקים רק לתה, קפה אני שותה בלי, כך שזה לא הרבה. הפוסט לא ישנה אצלי הרבה, קשה לי לקרוא משהו מדעי, בלי ההסבר המדעי עצמו ולהכנס ללינקים קשה מדי :)
חוץ מזה, תמיד כותבים שיצרניות המזון משנות מחקרים ואז יצרני הסוכר משנים מחקרים, איך אפשר לדעת מה נכון כשלכולם יש אינטרסים? כל מחקר שיצא על משהו בריא יצא מחקר אחר שזה לא בריא.
מה שכן, לילדים שלי אני אחשוב בפעם הבא אם להרשות מעדן דיאט, אז אולי בכל זאת משהו נכנס.
מירון
מעניין מאד. מחזק את הדרך בה אני נוקט מזה מספר רב שלשנים, אין ממתיקים מלאכותיים על שולחני וכשמתרגלים, מתגברים על הרצון ל-"מתוק"
ד"ר פוגלמן יעקב
בקר טוב
האם זה נכון שאנחנו "חייבים" סוכר והתמכרנו למתוק או שזה ענין של הרגל . לדעתי הלא מקצועית מדובר בהרגל .. מה דעתבם?
קולינריא
לאיזו קטיגוריה היית מכניסה את סירופ האגבה? מאחר ולפני דקות ספורות העליתי 'פוסט' (בבלוג המתכונים שלי) שמיועד לנמנעים מסוכר (ומגלוטן ומכולסטרול ומלקטוז...) אך השתמשתי בסירופ אגבה כורגני כממתיק - אשמח לדעת אם אני לא מטעה בהתבסס על סמך מידע שקראתי ברשת.
קולינריא
קראתי את המאמר תוך שאני אוכל 3 בורקסים מהזה טעימים-הרגשתי כמו עכבר מעבדה
בגמר הבורקס הגיע ארוחת צהריים של מרוקאים-אוכל בריא וטעים
הנה מתכון בסיסי לכל ארוחה מרוקאית מוצלחת:בוחרים סיר הכי גדול בבית,שופכים7-9 בקבוקי שמן(ולא יותר-לא צריך להגזים)מוסיפים חצי כוס מים,זורקים לסיר כל מה שיש במקרר ,מתבלים ומרתיחים עד שכל המים מתאדים ונשאר רק השמן
בתאבון!
זאביק, אם אתה באמת אוהב ללמוד דברים חדשים... אז כדאי שתלמד על אוכל מרוקאי אמיתי ממי שמכין כזה פתח את קוביית "מהמטבח המרוקני" (מצד ימין בבלוג שיפתח לך בקישור) ונראה לי שתשנה קצת את דעתך. אם תרצה גם לטעום... נסדר גם את זה
אסנת 1
אני אוהבת מאד מתוק ובעיקר אחיר ארוחה.... הממתיק היחיד שלי והרבה זה שתיה מוגזת - דייאט למינהם.
jhho
פרופ' חיים גמליאל ( http://www.rotem.org.il/main_frame.php?PageName=People/Haim-CV ) המומחה בעל המוניטין הבינלאומי לחקר הסרטן, קובע, כי אין שום חשש להשתמש בממתיק "אספרטם". לדבריו, מרכיבי הממתיק הזה אינם נספגים בגוף כלל.
הפרופ' הנ"ל קובע כי הסטיביה מסוכן לבריאות.
כתבה השוללת מכל וכל את הפרסומים המופצים ברשת האינטרנט בעניין "הסכנות שבאספרטם"
פורסמה לא מכבר באחד מערוצי הטלביזיה (2 או 10)
ריי
אין מזון שאין לו בעיות בריאותיות, וזה כולל חלב, קפה, לחם, בשר, שמן, דגים (הרעלות), שום ("האנטיביוטיקה"), ירקות ואפילו מים. חפשו בגוגל ותמצאו לכולם בעיות וסכנות מסוגים שונים.
הפתרון הכי בריא הוא לא לאכול.
הכתבה הזו מאירה על הבעייתיות של חלק מהממתיקים המלאכותיים אבל התגובות כוללות מסקנות לא נכונות שחלק מהקוראים מגיעים אליהם.
ברור שחולי סוכרת שיצרכו סוכר במקום ממתיק יגרמו לעצמם נזק חמור פי כמה מהממתיקים שגורמים אף הם נזק לפי סטטיסטיקות של חולדות. לאף אחד על המצבה לא רשום שמת מאספרטיים או סוכרלוז.
קוראים יקרים, תבחינו בין עובדות לדעות, דעתו של רופא מסוים אינה עובדה ויש מחקרים שמוכיחים גם ההיפך.
דרך אגב, סכרין וציקלמט אסורים לשימוש במדינות רבות אבל בישראל מותרים.
וסתם לידיעה, הממתיק של הדור הבא נמצא כרגע בפיתוח דווקא בקירייה החקלאית בראשל"צ, פיתוח עם קוקה קולה העולמית.
ד"ר דינה ראלט PhD
מידע נוסף וחדש יותר על הסכנות של אספרטם...
ועוד סקירה של מספר ממתיקים...
ענתושי
שלום שלום,
ניסיתי להשתמש בעלי סטיויה - את האמת ניסיתי לגדל עלי סטיויה - והם מאוד מאוד מתוקים - יותר טעימים מהסוכר.
ניסיתי להשתמש בסטיויה הנוזלית שכמובן יש בה אלכוהול שמשאיר טעם רע בפה והפסקתי מיד.
כיום כשאני אופה אני משתמשת בסוכרה דיאט - ולא בכמות המלאה כלומר אם צריך כוס סוכר אז חצי כוס סוכר רגיל וחצי סוכרה דיאט - לפי דעתי לסוכרה דיאט אין טעמי לוואי ואף אחד לא מרגיש ולא יודע ששמתי סוכרה דיאט.
ענתר
נראה לי שלכל דבר יהיו עשרות מאמרים
זכורני שהייתי צעירה דיברו נגד ביצים
היום מסתובב אימל להתחיל את הבוקר עם 2 ביצים
אתמול דיברו שהאורגני לא יותר בריא מהאוכל הרגיל
בקיצור
מחקר על 9 חולדות נראה לך רציני.?
ד"ר דינה ראלט PhD
היתרון של חולדות הוא זה שאין להן דעות קדומות על מרכיבי הניסוי ואין אפקט פלסיבו...
ו- 9 חולדות זה בסדר אם אצל כולן ראו את אותה תופעה...אבל הנה גם ניסוי עם 29 חולדות
yosihoz
רציתי לשאול לגבי הסטיביה , האם גם הוא לא בריא או לחילופין גורם נזק כמו שאר האספירטטים
המחיר לא משחק תפקיד , כי אפשר להשיגו במחירים זולים באתר ( I HERB )
יוסי הוז
ד"ר דינה ראלט PhD
אני לא מכירה מחקרים רציניים עם סטיביה, אבל אולי אפשר להניח שהוא יהיה בריא יותר מהחומרים המלאכותיים שכן מקורו בטבע.
גם בסקירה המנסה למצוא ייתרון בממתיקים מלאכותיים, העדיפו את סטיביה בגלל מקורו.
http://www.medpagetoday.com/Blogs/LifestyleMedicine/54068
ד"ר דינה ראלט PhD
מחקר ממכון וייצמן מראה איך משפיעים הממתיקים המלאכותיים על אוכלוסיית החיידקים שמובילה להפרעת הסוכרת.
ד"ר דינה ראלט PhD
ומידע על אגבה שיש לו אינדקס גליקמי יחסית נמוך
http://www.healthline.com/diabetesmine/the-skinny-on-agave-syrup#2
davidsh7
מוצרי הסטיוויה המתועשים הם בדיוק כמו כל ממתיק כימי אחר. הסטיוויה עוברת כל כך הרבה תהליכי עיבוד ומוסםים כל כך הרבה תוספים שכמעט אין הבדל בין המוצר לבין מוצרי תחליפים אחרים.
ד"ר דינה ראלט PhD
סיינטיפיק אמריקן 2016 - איך יכולים הממתיקים המלאכותיים לגרום להשמנה?
davidsh7
סטיביה - שלא יהיה למי מכם ספק- ה"סטיביה" הנמכרת בשקיות או גלולות כמו הממתיקים האחרים היא סטיבייה שעברה עיבודים כימיים והוספו תוספים שונים ואין הרבה הבדל בינה ובין ממתיקים אחרים.
תמורה קייל
ממתיקים מגבירים סיכוי לסוכרת2
ד"ר דינה ראלט PhD
ממתיקים מלאכותיים המגבירים סיכוי להשמנה ולסוכרת
ד"ר דינה ראלט PhD
קשר עם משקאות דיאט ושבץ
ד"ר דינה ראלט PhD
סטיביה טוב לסביבה
https://www.technologynetworks.com/applied-sciences/news/stevia-a-sweeter-alternative-to-sugar-for-planet-health-370302
ד"ר דינה ראלט PhD
אריתריטול מגביר סיכון להתקף לב https://edition.cnn.com/2023/02/27/health/zero-calorie-sweetener-heart-attack-stroke-wellness/index.html