המוני גנים קשורים להשמנה
21/02/15 22:20
1826 צפיות
מהפכת מידע רשתות הגנום קורמת אור וגידים באמצעות האינטרנט... במקביל, גם הסיכוי להבנת ההשמנה ולפתרונה מתגבר עם המון המימצאים החדשים של הגנטיקה הקשורה בה.
המפה הגנטית הגדולה ביותר אי פעם של השמנה הורכבה, יותר מ- 90 איזורים גנטיים חדשים הקשורים בהשמנה זוהו ויכולים להסביר את השונות בין האנשים השונים הן בסיכוי והן באופי ההשמנה.
החוקרים מהמרכז הגנטי Genetic Investigation of Anthropometric Trait בחנו את הגנטיקה שמאחורי ההשמנה, או ה- BMI (משקל חלקי הגובה בריבוע) תוך סריקה של מאגרי DNA של יותר מ- 300000 אנשים.
מעניין היה למצוא, שבמעקב אחרי דפוסים עקביים נמצאו קשרים גם עם גנים המעורבים בתהליכים במוח מה שמצביע שלהשמנה יש גם חלק עצבי.
המימצאים פורסמו בעיתון NATURE.
נבחנו גם איזה גנים קשורים לפיזור השומן בגוף כשלמשל ידוע ששומן המצטבר בבטן יגרום ליותר בעיות בריאות משומן המצטבר בירכיים. נמצאו כ- 33 איזורים גנטיים השייכים לפיזור השומן בגוף והיכולים להסביר את המבנה השונה בין טיפוסי "אגס" (יותר שומן באיזור הירכיים) או "תפוח" (יותר שומן באיזור הבטן).
נמצאו גם 60 איזורים גנטיים הקשורים עם ה- BMI שזה בערך פי 3 יותר איזורים ממה שידעו קודם.
אחת ממובילות המחקר, פרופ' אליזבט ספליוטס מאוניברסיטת מישיגן הצביעה על הקשר לגנים הנוירולוגים ועל העובדה שהשמנים לא פונים לנוירולוג שיעזור להם בפתרון בעיית ההשמנה.
נראה שהיחס להשמנה ישתנה בעקבות המחקר הזה וכבר לא יתייחסו אליה רק כבעיה מטבולית.
בין הגנים השייכים למערכת העצבית קרוב לוודאי יהיו כאלה השייכים לתאבון ואחרים השייכים ללמידה ולזיכרון הקשור למזון.
אבל נותרו עוד הרבה גנים שהקשר שלהם להשמנה עדיין לא ברור.
מה שברור שזה לא גן אחד המוביל להשמנה אלא מארג של משתנים שידרוש גם מיגוון של פתרונות בהתאם למצבי ההשמנה השונים.
ההנחיה הכללית להתמודדות עם השמנה תוכל לעבור לייעוץ מדויק ומותאם אישית בהתאם למידע הגנטי החדש. ויתרה מזאת נוכל גם להבין את הקשרים בין השמנה ומחלות כמו סוכרת2 או מחלות לב ואף למנוע את התרחשותן.
אפשר עוד להפליג באופציות הריפוי... כשמתחילים להבין עכשו שלמוח כן יש אופציה לייצר נוירונים חדשים גם אחרי ההתבגרות...תארו לכם לייצר נוירונים מתקני השמנה, ימים יגידו...
Nature. 2015 Feb 12;518(7538):197-206 Nature. 2015 Feb 12;518(7538):187-96
הדרכים החדשות של זמננו יזיזו את הרפואה לעוד חידושים שלא היו אפשריים בעבר. לא עם קשר ישיר למחקר הנ"ל אבל רלבנטי לתקופה שלנו, מחקר חדש בחן את הרשתות המחברות בין המחלות השונות כשאין ספק שרשת החוליים תגלה לנו הרבה מידע שלא היינו מודעים לו ודרכו אמצעי רפואה.http://www.scientificamerican.com/article/newly-discovered-networks-among-different-diseases-reveal-hidden-connections/
תגובות
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.
עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים
גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד
ענתר
מה הכוונה קשורים "לגנים הנוירולוגים ועל העובדה שהשמנים לא פונים לנוירולוג שיעזור להם בפתרון בעיית ההשמנה."
אם אני אפנה מחר לנוירולוג, הוא ידע איך לטפל בי? או ישלח אותי לפסיכיאטר כי בזבזתי את זמנו?
הרופאים בדרך כלל רואים דרך משקפת צרה מאוד, אם הם לא מכירים את הבעיה, הם נוטים מיד לבטל אותה, אם את מראה להם כתבה מהאינטרנט, הם מרגישים מאויימים
ד"ר דינה ראלט PhD
עדיין אין מה לפנות לנוירולוגים כי הגנים האחראים על העצבים טרם אופיינו, אבל כשזה יקרה יכול להיות שנוכל לטפל בהשמנה ממקומות חדשים ולא רק דרך המטבוליזם.
ברוך הלוי-סגל
ד"ר דינה היקרה,
לפי שעה אני נסמך על מי שנחשבת גנטיקאית מס' 1 בעולם המערבי והתפריט היומי שלי כמעט זהה לתפריט שלה
וגם התוצאות דומות, בעניין תאריך התפוגה הגילי. הלא דעתך ידועה על מחקרים מוטים ומכורים, שמקורות המימון שלהם באו מאינטרסנטים. לא קופצים על כל מחקר כמוצאי שלל רב.
המשך שבוע נפלא,
ב ה ו ק ר ה ,
ב ר ו ך
(פורסם ב-26.10.2010 ב-Mail Online)
מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בראשותה של פרופ' סינתיה קניון, חוקרת בתחום הגנטיקה מלמד על כך, שעתירי פחמימות משפיעים במישרין על הקוד הגנטי השולט בנעורים ובזיקנה.
מומחים מתחום הגנטיקה מאמינים שפרופ' קניון תזכה בפרס נובל על מחקרה המהפכני המנפץ באיבחה אחת את כל המיתוסים שעליהם מושתת מדע התזונה מזה ארבעה עשורים.
קניון תוקפת את הגורמים המציגים עצמם "מומחים", המתריעים על מסוכנותה של הדיאטה דלת הפחמימות, שלטענתם סותמת את העורקים בכל סוגי השומנים, הורסת את הכליות עקב צריכת יתר של חלבונים וחושפת את הציבור לסכנת סרטן בגלל צריכת בשר אדום. הדיאטה דלת הפחמימות היא אופנה בת-חלוף, פוסקים אותם "מומחים" מלגלגת קניון.
מחקרים מטעם האקדמיה מפריכים טענות אלה ועל פי מימצאיהם הדיאטה דלת הפחמימות תורמת בריאות איתנה ותוחלת חיים ארוכה, תקינות מדהימה של רמת הסוכר בדם, לחץ דם תקין וכל הביקורות של האינסולין, רמת הטריגליצרידים וה-HDL מעידות על בריאות תקינה, אנרגיה מדהימה ועור צח ושופע בריאות.
ברור לי, אומרת קניון, שתעשיית המזון רואה עצמה נפגעת מצמצום צריכת הפחמימות והוא הדין לגבי גישתם של הצמחונים והטבעונים.
קניון איתנה בדעתה שנאשמת אחת אחראית למחלות הכרוניות המשתוללות כפי שלא קרה בהיסטוריה והיא הפחמימה.
פרופ' סינתיה קניון היא בת 55 ונראית בת 35 . היא נמנעת לחלוטין מסוכר, מקמח ומעמילנים. אין בתפריטה תפוחי אדמה, אטריות, אורז, לחם ופסטה. במקום אלה, מפרטת קניון ממה היא ניזונה: סלטים ללא רוטב, הרבה שמן זית ואגוזים, טונות של ירקות עם גבינות, עופות וביצים, המבורגר ללא לחמניה, דגים, ופירות במשורה.
פרופ' סינתיה קניון הוזמנה לטקס הענקת פרס באוניברסיטת ת"א
פרס כספי נכבד ע"ש דן דוד, מטעם אוניברסיטת ת"א הוענק לפרופ' סינתיה קניון על חקר תהליך ההזדקנות. בטקס שהתקיים ב-15.5.2011 במעמד נשיא המדינה שמעון פרס.
BMartin
למה לא נותנים מנוחה לשמנים?