מתי כדאי להיות שמן? פרדוקס ההשמנה
16/03/10 20:01
2977 צפיות
אינספור מחקרים מצביעים על תרומתם הנהדרת של השרירים הזזים לבריאותנו....לא קשה לשאול למה לא מנהל הגוף את מהלכיו במקסימום בריאות גם בלי קשר לשרירים?
התשובה היא כפי הנראה שייכת למחיר האנרגיה הגבוה הדרוש להפעלת השרירים המהווה מדד טוב לשפע וכך מעביר לגוף מסר ש"יש לו" מספיק.
ובינתיים, ללא פעילות שרירים, אנחנו מתוכנתים לפעול כאילו במצב מצוקה ודווקא אז בניהול חסכוני.
ניהול כזה, מחד מוביל להשמנה (כשיש מזון בסביבה וכשאין סיבה לזוז) אך מאידך יכול להציל את חיינו במצבי דוחק אינטנסיביים כמו זיקנה או ניתוח והוא שיכול להסביר את פרדוקס ההשמנה.
אכן חוקרים שונים מנסים להציע תאוריות להסביר את התופעה, למשל החוקרים מאלבמה שהציעו את רעיון "הקמצן".
דוגמה מעניינת לכך התפרסמה במחקר שהראה שסיכויי שמנים למות אחרי ניתוחי לב הם קטנים פי 2 לעומת סיכויי אנשים במשקל ממוצע. בכנס האיגוד הקרדיולוגי הישראלי של 2008 דיווחו חוקרים ממרכז רבין שלשמנים יש סיכוי טוב יותר בהצלחת צינתורים.
מחקר אחר, מנוורוגיה, הראה שהרזייה אף היא היתה קשורה עם עלייה בסיכויי תמותה. החוקרים הנורווגים הראו גם שאחרי גיל 70 השמנה אינה קשורה עם תמותה ממחלות לב, ובכל גיל, בייחוד אצל הנשים, התעמלות "מתקנת" את חוליי ההשמנה.
מה אתם אומרים?
הנה מאמר מסכם מספטמבר 2007 Scientific American השואל האם באמת השמנה היא כל כך בעייתית...
ומחקר שפורסם ב- JAMA מראה שבעלי עודף משקל, חיים יותר שנים, מבעלי משקל ממוצע או מהרזים מאד או מהשמנים מאד.JAMA. 2007;298(17):2028-2037
במעקב במשך 12 שנים אחרי 11326 קנדיים מעל גיל 25 נמצא כי "המלאים", בקבוצת BMI שבין 25-30 (overweight) היה שעור התמותה נמוך בכ- 20% משעור התמותה של בעלי המשקל הרגיל.Obesity (Silver Spring). 2010, 18(1):214-218מחקר באוסטרליה עם בני מעל גיל 70 הראה כי לשמנים קצת יותר, סיכוי לחיים ארוכים יותר מלבעלי המשקל הנורמלי.Am J Geriatr Soc, 2010,58(2), 234-241עוד מחקר שהראה שהשמנים חולי הלב מתים פחות מהרזים.Arch Intern Med. 2005, 165(1), 55-61סקר גדול בסקוטלנד עם מעל 20000 איש מצא כי דווקא העגלגלים, BMI בין 25-30 , מתים 20% פחות מבעלי המשקל הנורמלי.Int J Obes 2011, 35, 838-851במצבי השמנה יש עליה בפעילות האנטי-דלקתית (דרך הלפטין) המשפרת את התמודדות עם מצבי היפוקסיה. Brain Behav Immun. 2009 Feb;23(2):169-75
ועוד מחקר על חולי לב, הפעם סקירה על יותר מ-22000 חולים בעלי לחץ דם גבוה ובעיות עורקים. נמצא כי לשמנים סיכוי נמוך יותר ללקות בהתקפי לב כמו גם למות בהשוואה לבעלי המשקל הנורמלי.
Am J Med. 2007 Oct;120(10):863-70גם הסיכוי למות פתאומית מבעיית לב נמוך יותר אצל השמנים.
American College of Cardiology Annual Scientific Session in Atlanta. March 14-16, 2010
עוד מחקר על פרדוקס ההשמנה המראה שלשמנים חולי לב סיכוי מופחת למות ממחלת הלב.J Am Coll Cardiol, 2009; 53, 1925-1932ועל איך זה דווקא השומן שמגן על הזקנים באשפוז.Am J Clin Nutr 2009, 90(3), 505-510וגם, לנשים שמנות סיכוי מופחת לגלאוקומה.Arch Ophthalmol. Published online February 14, 2011מימצאים מישראל מראים אף הם על הייתרון של עודף משקל בזקנה לחיים ארוכים...
ועוד מימצא מניו-יורק, כרגע בחיתוליו, לילדים השמנים יותר, בגילים 6-18, יש דווקא פחות "חורים" בשיניים מלילדים בעלי המשקל הממוצע.
מעניין אם הרסברטרול, המשפר את פעילות המיטוכונדריה ואף מאריך חיי עכברים קשור לפרדוקס ההשמנה?
מחקרים נוספים מסוכמים ברשימה "עגלגלות וברכה בצידה". הסיכום ב- MEDPEDIA
תגובות
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.
עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים
גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד
ד"ר נעמי לוין יינה
גם בחולי דיאליזה קיימת אותה התופעה הקרויה "אפידמיולוגיה הפוכה", בה גורמי סיכון מקובלים, הינם דווקא גורמים מגנים ומשפרי פרוגנוזה באוכלוסיות מסוימות. אחד הדברים הידועים הוא שעודף משקל והשמנה בחולי דיאליזה קשור דווקא עם הישרדות טובה יותר.
אינני בטוחה שזו ההשמנה לכשעצמה שטובה לחולים, אלא אולי זה רק סמן. משקל טוב, מצב תזונתי תקין, רמות חלבונים תקינות בדם, כולם מעידים על כך שהחולה אינו סובל ממצב של דלקת כרונית ותת תזונה, שמאפיינים חלק מחולי הדיאליזה, וקשורים עם תחלואה ותמותה מוגברים.
ד"ר דינה ראלט PhD
אני מסכימה עם דעתך... אם השמנה זה דאגה לעתיד אז בעת מחלה או זקנה אם הגוף מוותר על השמנה זה יכול להעיד שהוא כבר לא "מאמין" באופצית העתיד שלו.
אברהם פ.
היצר (הרצון) לשרידות במצבים קשים, כגון מצב כלכלי גרוע או רעב, גורמים לגוף האדם לצבור שומן.
כמובן שההשמנה אמורה להיות מוגבלת, כדי שלא לגרום לבעיות אחרות הנובעות מעודף משקל.
האם להיות רזה זה אידאל יופי? אולי אצל הצעירים ובעיקר אצל הצעירות, המוכנות להגיע אפילו לאנורקסיות כדי להיות "מקובלת" בחברה.
אני, כאדם שמן בכל דרגה קיימת, מאז אני מכיר את עצמי, יכול לומר בוודאות גמורה (לאור הניסיון),
כי אין בעיה להיות עם עודף משקל, רק צריך להיראות שתכונה זו לא מאפילה על עודפים אחרים חשובים יותר כמו, שכל, הגיון, כושר מנהיגות וכו'.
כל האמור לעיל אינו מכוון כקריאה לצרוך עודפי מזון ללא צורך.
פסח שמח וכשר,
אברהם (השמן).
ד"ר דינה ראלט PhD
הי אברהם, באמת עכשו פרסמו חוקרים מטקסס שהשמנה מראש נועדה להגן עלינו. את זה הם הראו בעכברים מוטנטים העמידים להשמנה, עכברים אלה קיבלו סוכרת קשה באכילת יתר וכשלא יכלו להשמין.
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=2315&pt=2