למה סויה היא לא עוד תחליף טרנדי לחלב אלא מזון בסיסי
חדשות
בריאות
למה סויה היא לא עוד תחליף טרנדי לחלב אלא מזון בסיסי
הדעה המושרשת כיום בקרב חלק מהציבור היא שצריכת סויה אינה בטוחה ומגבירה את הסיכון לנזקים הורמונליים ולסרטן השד, כפי הנראה בשל תרכובות צמחיות המצויות בה הדומות במבנה שלהן להורמון הנשי אסטרוגן. אך יותר ויותר מחקרים מראים שההפך הוא הנכון ולסויה יש אף השפעה אנטי-סרטנית
כיום צצות ועולות עדויות מחקריות כי הסויה אינה גורמת לתופעות הללו ואף עשויה להגן מפני סרטן השד. מחקרים רבים התחילו ביפן – שם הסויה היא מרכיב דומיננטי במזון ועם זאת שכיחות סרטן השד בה ביחס למדינות המפותחות נמוכה מאוד.
חשוב להבין כיצד פועל מנגנון האסטרוגן בגוף: כדי שאסטרוגן יוכל להשפיע על תהליכים שונים עליו להיקשר לשני סוגי קולטנים - אלפא וביתא - הפזורים באופן שונה בגוף: בשד וברחם מצויים בעיקר קולטנים מסוג אלפא, ובכלי הדם, בעצמות ובערמונית מצויים בעיקר קולטנים מסוג ביתא.
כדי שהקולטן יעורר לפעולה הוא צריך שייקשר אליו חלבון כלשהו. כבר בסוף שנות ה-90 נמצא במגוון מחקרים כי האיזופלאבונים בררנים בקשירתם לקולטני אסטרוגן - הם כמעט לא נקשרים לקולטני אלפא, אך נקשרים לקולטני ביתא – שהם בעלי פעילות מדכאת גידולים לכשעצמם. לדברי פרופ\' בטי שוורץ, מרצה וחוקרת בבית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית, \"קולטן אסטרוגן מסוג ביתא הוא בעל השפעה אנטי-סרטנית בין היתר כי הוא מסוגל להיקשר לקולטן אסטרוגן מסוג אלפא שהוא בעל השפעה פרוליפרטיבית (גורם לשגשוג תאים סרטניים), ובכך לנטרל את פעילותו. כמו כן כאשר אסטרוגן/איזופלאבונים נקשרים לקולטן ביתא, הוא מסוגל לגרום להגברת הייצור של הקולטן לוויטמין די ( Vitamin D Receptor), שהוא חלבון בעל פעילות ידועה נוגדת פרופילציה\".
לכן האיזופלאבונים שייכים לקבוצת חומרים מגוונת הנקראת SERMs – Selective Estrogen-Receptor Modulators. כלומר, מווסתים בעלי פעילות אנטי אסטרוגנית או אסטרוגנית חלשה בהתאם לרקמה שבה הם פועלים. כאמור, הפעילות האסטרוגנית תתרחש רק ברקמות העשירות בקולטני ביתא, שם דווקא נרצה בה. כלומר, בעיקר בעצמות - במיוחד לאחר הפסקת הווסת, כאשר הירידה ברמות האסטרוגן מובילה לעלייה בפירוק העצם – ובכלי הדם, שם בין השאר תשפר הפעילות האסטרוגנית את תפקוד האנדותל (הציפוי הפנימי של העורק) ותגביר ייצור של חנקן חמצני (ניטריק אוקסיד) המרפה כלי דם ומוריד את לחץ הדם.
על אף שכאמור סויה בטוחה לצריכה ברמות גבוהות, עיקרון תזונתי הנכון לכל סוגי המזונות הוא גיוון. חשוב לזכור כי לפני הכל סויה היא בת למשפחת הקטניות – שעמה נמנים גם עדשים, שעועית וחומוס - ההולכת ותופסת את מקומה בהמלצות התזונה כמקור חלבון מן הצומח בעל יתרונות בריאותיים מובהקים. כך שבכל מקרה מומלץ לכלל הציבור לצרוך יותר ממשפחה זו על המגוון הקיים בה.
אורית אופיר היא דיאטנית קלינית וחוקרת בתואר שני בבית הספר לתזונה באוניברסיטה העברית
13/03/14 8:36
566 צפיות
תגובות

היכן רשימת החברים ?
עוד פוסטים בבלוג: סוכרתית
סוכר נמוך בערב ?
רמת סוכר בערב
קראו עוד
רביב דרוקר - המקור 31.12
חובה לצפותכל מה שרופאים לא אומרים לפני הטיפול, הניתוח, האבחנהמה מסתירים מהחולהמיועד בעצם לחולי סרטן, אבל כולם יכולים ללמ...
קראו עוד
רופאים , תרופות
הייתי אצל רופא , מאחר ואיני מאוזנת.התחלתי להזריק אינסולין, לפני חצי שנה אבל הבעיות לא נפתרו.הוסיפו לי כדור - נובונורם , ...
קראו עוד
אלטרקסין
פיצוי
קראו עוד
אחרי הטיפולים הכימותרפיים
https://www.haaretz.co.il/news/health/.premium-1.6677650 אבים סבורים שאחרי הטיפולים הבריאו ו וחוזרים לשגרה.האמת היא...
קראו עוד
ד"ר דינה ראלט PhD
טקטיקת התמודדות היא לתכנן את התזונה מראש ולא לשקול מה לאכול ומתי...כשהכל קבוע הרבה התלבטויות ואכילות שווא נעלמות.
התמודדות עם המצב הריגשי היא כמובן מומלצת אלא שזה עולם רחב ונוגע באינספור משתנים בחיינו כך שזה לא פשוט. יתרה מזאת, זה מאד משתלם לבריאותנו שכן המצב הריגשי משפיע גם על מידת ההרזיה ולא בכדי כיניתי את ההשמנה כ"דאגת הגוף"...
דובשנית
זה כל כך נכון אבל גם כל כך קשה לביצוע
רוחי בכר
אכן אכילה רגשית היא הגורמת להשמנה וסוכרת, אכן אכילה רגשית איננה מביאה לתוצאות הרצויות רק לרגע שאיננו מספק.
אני בעד לבחון את הסיבה הרגשית אשר גרמה לאכילה זו. מה זה אומר?
כאשר הרגש שולט הרי קיימת סיבה למה הוא בכלל נפגע? למה הוא מגיב כפי שהגיב?
כאשר מטפלים בבעיה זו קל יותר להשתלט על הרגש למען ניתן יהיה להתעלם ולא לתת לרגש להיפגע.
דוגמא:- טיפלתי באישה כבת 50 אשר סבלה מעודף משקל. סיבת האכילה הרגשית שכל פעם שהתעלמו מדבריה מכל סיבה שהיא , הרגש שלה חזר לתקופת ילדותה בה אביה היה מתייחס אליה בזלזול בשל היותה קטנה, לכן היא החלה לאכול כמויות רבות של אוכל לא בריא עד אשר גדלה בממדיה כדי להראות לאביה שהיא גדולה ואין להתעלם ממנה. (זה לא עזר לה).
גם בתקופה שטיפלתי בה זאת הייתה סיבת האכילה.
היום אחרי 3 שנים אותה אישה רזתה פלאים, הפסיקה את האכילה הרגשית, ולמדה להתעלם מאלה המתעלמים ממנה, היא הבינה שסיבת ההתעלמות איננה קשורה אליה אלה לקו המחשבה של המתעלם.
מאחלת בריאות ואושר
רוחי בכר