מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
על משככי כאבים והתקפי לב
מחקר מצא כי לאחר התקף לב, גם שימוש קצר במשככי כאבים מסוימים, מגביר את הסיכון להתקף לב נוסף
בקרב אנשים שעברו התקף לב, שימוש קצר, אפילו של שבוע, בתרופות משככות כאב מסוימות ממשפחת ה- NSAID, כמו דיקלופנק (וולטרן) או איבופרופן (אדוויל, נורופן ותרופות נוספות), מעלה את הסיכון להתקף לב נוסף ולמוות. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Circulation.
חוקרים מאוניברסיטת קופנהגן ניתחו נתונים שנאספו על כמעט 84,000 אנשים ששרדו התקף לב. הם מצאו כי אלה שהשתמשו במשככי כאבים מסוימים מסוג נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) במשך שבוע אחד, היו בעלי סיכון גבוה ב- 45% להתקף לב נוסף או מוות. שימוש של שלושה חודשים בתרופות העלה את הסיכון המוגבר ל- 55%.
משככי הכאב הנפוצים ביותר בקרב משתתפי המחקר היו איבופרופן (כמו אדוויל ונורופן) ודיקלופנק (וולטרן). נטילת תרופות מסוג דיקלופנק נשאה את הסיכון הגבוה ביותר ללב : יותר מפי - 3.
ב- 2007 פורסמה הצהרה של איגוד הלב האמריקני, שדיווחה לרופאים על הסיכון הכרוך בשימוש בתרופות NSAID בקרב חולי לב, והמליצה שהשימוש בתרופה יעשה במינונים הקטנים ביותר ומשך שימוש קצר ככל שניתן. החוקרים אומרים כי המחקר הנוכחי מראה שההמלצות לא מחמירות מספיק, מכיוון שגם שימוש קצר בתרופות מסכן את חולי הלב. לדבריהם, מתברר שאין חלון זמן בטוח לשימוש בתרופות אלו.
כל תרופות ה- NSAID חוסמות את יצור האנזים COX שמופיע בשתי צורות. מומחים מסבירים כי תרופות שמדכאות את האנזים COX-2 כרוכות בסיכוי גבוה יותר לקרישי דם שעלולים לסכן את הלב. לעומת זאת, תרופות אחרות מהמשפחה, שמדכאות את האנזים the COX-1 כמו אספירין, פחות מסוכנות לחולים אלו.
רבות מהתרופות שנכללו במחקר הן תרופות שנמכרות בישראל ללא מרשם רופא. תוצאות המחקר מזכירות כי גם לתרופות ללא מרשם עלולות להיות השלכות שליליות, ומומלץ להתייעץ עם הרופא לפני שימוש בתרופות, במיוחד כאשר קיימת מחלת רקע.
Circulation. 2011, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.110.004671
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה