השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם קיצוץ החלבון בתזונה יאריך את חיינו?
מחקר חדש: הפחתה בצריכת חלבון אולי תאריך חיים
מספר מחקרים שפורסמו לאחרונה, מעלים בספק את יתרונותיה של צריכת חלבון גבוהה. לאחר שפורסם מחקר שהראה כי צריכת כמויות גבוהות מאוד חלבון בתזונה לא מועילות לבניית השרירים מעבר לתועלת שמתקבלת מצריכה של 30 גרם חלבון, ומחקרים שהראו כי צריכה גבוהה של חלבון עלולה להגביר סיכוי לסוכרת, מחקר נוסף מעלה את האפשרות כי קיצוץ בצריכת החלבון יכול להיטיב עמנו.
מחקרים קודמים שנערכו על בעלי חיים הראו שצמצום קלורי בתזונה של בעלי החיים האריך את חייהם בהשוואה לאלה שהמשיכו לאכול תזונה רגילה. הארכת החיים נגרמה גם בשל שיעורים נמוכים יותר של מחלות כמו סוכרת, סרטן או מחלות לב.
צמצום בצריכת החלבון בתזונה הרבה יותר פשוט לביצוע מצמצום בקלוריות שמקורן בפחמימות או שומנים (כי החלבון אינו משפיע על תחושת הרעב כמו פחמימות). ואכן במחקר עם חולדות הראו שדיאטת יתר חלבון בתזונה מגבירה סיכוי להשמנה.
במחקר הנוכחי שערך פרופ' לואיג'י פונטנה עם משתתפי התכנית Calorie Restriction with Optimal Nutrition (שבמסגרתה המשתתפים מקפידים לאכול 10-30% פחות קלוריות מהמומלץ) הוא הראה כי צמצום בצריכת חלבון מוביל לירידה בסיגנל האינסולין IGF-1 המקדם הזדקנות.
פרופ' פונטנה ביקש משישה ממשתתפי התוכנית להפחית בכמות החלבון היומית (פחות מגרם חלבון לק"ג במשקל). כבר אחרי שלושה שבועות נראתה ירידה של 25% בסיגנל ה- IGF-1 , מה שמראה על סיכוי מוגבר להארכת חיים. הגבלת קלוריות בלי הגבלת רמות החלבון הייתה בעלת אפקט חלש יותר.
נדרשים מחקרים נוספים בבני אדם כדי להבין האם צריכת חלבון אכן קשורה בחיים ארוכים יותר. יכול להיות שנושא הצמצום הקלורי צריך לקבל תפנית ולכלול צמצום ברמות החלבון. לרגילים לעשות דיאטות על בסיס רמות גבוהות של חלבון זה יהיה מהפך רציני. הצמחונים לעומת זאת אולי יגידו "אמרנו כבר מזמן...". יתרון נוסף לצמחונים הוא שהם נמנעים מחלבון הבשר המכיל כמויות גדולות של מתיונין שריכוזו גם נקשר עם קיצור חיים.
NewScientist, issue 2762, 3 June 2010
Science. 2010, 328(5976), 321-326
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט