סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
סוכרת ומפת הסביבה האקולוגית האישית
הגורמים בסביבתנו המשפיעים על המחלות
כולנו יודעים שסוכרת קשורה בהשמנה, במשפחה ובתזונה, אבל יש עוד גורמים.
חוקרים מסטנדפורד בחנו משתנים סביבתיים ואת הקשר שלהם להתפתחות הסוכרת והראו שחלקם אף חזקים יותר מהשפעה גנטית.
היות שהסביבה מכילה המוני משתנים, פיתחו החוקרים המומחים בביו-אינפורמטיקס גישה מתוחכמת, הדומה למיפוי גנטי, וכך הזנת נתוני סביבה של המשתתפים איפשרה להם למצוא את ההקשרים.
השיטה החדשה מכונה environment wide association studies EWAS והיא מפת אקולוגיה סביבתית אישית הדומה עקרונית למפה הגנטית.
בגישה החדשה הצליחו החוקרים לאתר קשר ידוע בין חולי הסוכרת ובין רעלני PCBs אורגניים בסביבתם וגם עלו על קשר פחות ידוע של הרבה ויטמין E הנפוץ בפירות, ירקות, אגוזים וחלב ובין סיכוי כפול לסוכרת.
עם רמות ויטמין הבתא-קרוטן נמצא דווקא קשר מגן והסיכוי לסוכרת היה רק 0.6.
חשוב לציין שקשר לא מעיד בהכרח על סיבה ותוצאה, שניהם יכולים להיות תולדה של גורם אחר.
מפת הסביבה האישית תוכל לשמש לאיפיון מרכיבים שונים הקשורים למחלות נוספות כמו יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. כשיהיו נתונים סביבתיים זמינים הערכת המחלות תקבל כיוון נוסף.
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט