לחץ דם
מנהלי קהילה
המלחמה במלח עולה מדרגה
פאנל מומחים אמריקאיים קבע כי יש להגביל בחקיקה את כמות המלח המוסף למזון המעובד
אם עד היום הפוקוס הציבורי בתחום התזונה הושקע בעיקר במלחמה בשומנים הרוויים ושומני הטראנס, לאחרונה עולה המודעות לנזקי הנתרן. עכשיו נראה כי מתכוונים גם לנקוט פעולות בנושא.
ביום ג' פורסם דו"ח של פאנל רב השפעה מהמוסד לבריאות (IOM) בארצות הברית, לפיו ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) צריך להגביל בחקיקה את כמות המלח שניתן להוסיף לאוכל. לפי דיווחים ה- FDA מתכנן לאמץ את ההמלצות.
צריכה גבוהה מידי של מלח גורמת ללחץ דם גבוה, מה שעלול להוביל למחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי. דיאטה עשירה במלח קשורה גם לעלייה בסיכון לסרטן הקיבה ועלולה לפגוע בכליות. למרות זאת, סקרים הראו שכשליש מהנשאלים חושבים ש'נתרן' הוא דבר טוב.
מי שחשב שמספיק להרחיק את המלחייה- טועה. בארצות מפותחות רק רבע מצריכת המלח היומית מגיעה ממלח שולחני. היתר מגיע ממזון מעובד. הנתרן טוב לטעם, למרקם האוכל ולשימורו. לכן בלחם יש כמות גדולה מאוד של מלח, כך גם במרקים, באבקות תיבול, בבשר (בבשר כשר במיוחד), ברטבים מוכנים, בחמוצים ועוד.
מכיוון שאת מרבית הנתרן אנו צורכים ממזון מעובד ומזון מסעדות, לא מספיק פשוט לומר לאנשים לצרוך פחות מלח. צריך להגביל את תעשיית המזון. מהלך של צמצום מלח חייב להתבצע על ידי כל החברות במקביל. אחרת, בגלל הפגיעה בטעם, צרכנים יקנו מוצרים של חברות אחרות.
בהודעה שפרסם הפאנל נכתב "במשך 40 שנה אנו יודעים על הקשר בין נתרן והתפתחות לחץ דם ומחלות מסכנות חיים אחרות. אבל לא הצלחנו להפחית את המלח בתזונה שלנו". הפאנל קבע כי הדרך הטובה ביותר לעשות זאת, היא לספק לחברות את רמות הנתרן איתן הן רשאיות לעבוד. מכיוון שהניסיון לבקש מחברות לצמצם במלח באופן וולונטרי לא צלח, נדרשת חקיקה. הפאנל הוסיף כי יש לאפשר לחברות להפחית את המלח באופן הדרגתי, אחרת הן עלולות לאבד לקוחות שלא יתרגלו לשינויים בטעם.
ה- IOM היא סוכנות עצמאית שנשכרה על ידי הקונגרס לייעץ לממשלה. ה- FDA לא חייב לקבל את המלצותיה. אבל, על פי העיתון The Washington Post, ה- FDA כבר נוקט אמצעים לצמצום המלח במזון מעובד. העיתון צוטט מקורות שסיפרו כי בקרוב תתחיל לפעול תוכנית של עשר שנים שבסופו של דבר תוביל לחקיקה הראשונה שתגביל את כמות המלח במוצרי מזון.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ לצרוך לא יותר מ- 5 גרם מלח ביום, אבל הממוצע בעולם הוא 9-12 גרם, ועל פי סקרים של משרד הבריאות, גם הישראלים צורכים הרבה יותר מהמומלץ. זו חלק מהסיבה לכך ש 17 מהנשים וכ- 14 אחוז מהגברים בישראל, סובלים מיתר לחץ דם. נקווה שבקרוב נראה שינויים גם אצלנו.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה