מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותהאם תורי ההמתנה ל-MRI יקוצרו לשלושה ימים?

האם תורי ההמתנה ל-MRI יקוצרו לשלושה ימים?

כיצד נערכים במערכת הבריאות לקיצור ההמתנה לבדיקת MRI לשלושה ימים בלבד? ראיון עם שר הבריאות יעקב ליצמן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ישראל מוצבת כיום בתחתית הדירוג של מספר מכשירי ‏MRI‏ ביחס לתושבים, ומטופלים נאלצים להמתין לבדיקת MRI שבועות ואף חודשים ארוכים – כך בישרו כותרות העיתונים בתחילת השנה. סבלם של החולים שנאלצים להמתין בתורים לבדיקת MRI כבר מוכר ברפואה הישראלית מזה שנים.

 

עם כניסתו לתפקיד סגן שר הבריאות, עוד לפני שמונה לאחרונה רשמית לשר, החליט ח"כ הרב יעקב ליצמן לעשות מהפכה והורה לבתי החולים להיערך לקצר את זמן ההמתנה לבדיקות MRI לשלושה ימים לכל היותר.

 

"מכשיר MRI הוא כלי אבחוני שצריך להיות חלק ברור מהרפואה הציבורית הבסיסית. כיום אנשים מחכים לבדיקה חודשים ארוכים בסבל ובדאגה מיותרים. זה מיותר ופוגע בציבור. את זה צריכים לשנות ואני נוקט באמצעים המתאימים לכך. אין סיבה שאדם יחכה זמן רב לבדיקה", אומר ליצמן בריאיון ל"כמוני".

 

MRI, קיצור של Magnetic Resonance Imaging, הוא מכשיר הדמייה שעובד על עיקרון התהודה המגנטית ושליחת גלי רדיו. ה-MRI מאפשר לקבל תמונה של פנים הגוף, בבדיקה לא פולשנית שאינה כרוכה בכאב. הבדיקה חיונית לאבחון ולמעקב אחר מחלות שונות, ובהן גידולים סרטניים כגון סרטן השד, טרשת נפוצה, מחלות נוירולוגיות ופריצת דיסק.

 

מחסור במכשירים

 

בעשרים השנים האחרונות מצאו עצמם חולים רבים ממתינים במסדרונות המכונים להדמיה בשעות הלילה המאוחרות. הסיבות לכך הן כמות המכשירים המעטה יחסית ומצב שבו שרק מיעוט מהמרכזים הרפואיים עושה בהם שימוש מסביב לשעון. שיפור השירות וקיצור התורים הוא אחד האתגרים שמשרד הבריאות החליט להקצות להם משאבים. הכוונות כמובן טובות וראויות להערכה, אבל האם המהפכה הזו עתידה להתבצע או להישאר בגדר תכניות?

 

"לאחרונה הוחלט במשרד הבריאות, ובגיבוי האוצר, להקצות למעלה ממיליארד ש"ח לשיפור השירות וקיצור תורים בחדרי המיון, להגדלת הזמינות של מכשירי MRI ועוד", נמסר ממשרד הבריאות, "בשנים האחרונות ביצע המשרד רפורמה משמעותית בתחום מכשירי ה-MRI בבתי החולים. מספר המכשירים הפועלים בישראל ברישיון הוגדל ל-24, מתוכם 4 מכשירים ניידים. כמו כן, יש כוונה להוסיף מכשירים לבתי חולים עם חדר מיון שאין כיום ברשותם MRI. ב-2015 הותקנו מכשירים נוספים וכך מתוכנן גם לקרות בשנים הקרובות, כך שמשכי ההמתנה עתידים להתקצר.

 

יש מכשירי MRI ניידים שמשמשים גם לביצוע בדיקות בקהילה. כל מכשיר חדש קבוע שנרכש לבית חולים, מאפשר לשחרר מכשיר נייד לשימוש בקהילה, כך שגם בתחום זה צפוי להיות שינוי".

 

 

מתוך: דו"ח 'מערכת הבריאות בישראל בראי ה-OECD לשנת 2013', משרד הבריאות, יולי 2015

 

מחירי מכשיר MRI נעים בין 7.5 מיליון ל 13.5 מיליון, תלוי בסוג המכשיר (לא כולל עלויות בינוי). ואולם מיעוט המכשירים בישראל אינו נובע כולו ממניעים כלכליים. המחסומים העיקריים העומדים בפני הגדלת מספר המכשירים הם רגולטוריים ותעסוקתיים. למרות שבתי החולים מסוגלים להשיג את התקציבים הדרושים לרכישה, התקנות אינן מאפשרות זאת. על פי תקנות משרד הבריאות ניתן להציב מכשירי MRI – וכל מכשיר רפואי אחר – רק על פי רישיון שמנפיק מנכ"ל משרד הבריאות.

 

על כן, הפעולה האחרונה בה נקטה שרת הבריאות לשעבר יעל גרמן, שעות ספורות לפני התפטרותה, הייתה לאשר תקנה להוספת 5 מכשירים כאלה. בתי החולים בצפון הארץ – פוריה וזיו – היו בין המאושרים, תרתי משמע.

 

"כשנכנסתי לתפקידי לפני כמה שנים זיהיתי את המחסור במכשירים אלו בכל הארץ, זאת לעומת מדינות אחרות ביחס לגודלנו באוכלוסייה, וסימנתי את הנושא כיעד. בקדנציה הקודמת שלי כסגן שר הכפלנו את מספר מכשירי הMRI בבתי החולים. כעת אנו מגיעים לשלב שינוי העומסים בתור לבדיקה", מדגיש ליצמן.

 

מה התכנית שאתה מתווה לשנים הקרובות, ומהם השלבים?

 

השר ליצמן: "אנו עומדים בימים הקרובים לחייב את כל בתי החולים בישראל עם חדר מיון להפעיל מכשיר MRI. בתוך כך אף נממן מסכום העלות של המכשיר. כדי להביא להפעלת יותר מכשירים ולהגברת השירות הרפואי לאזרחים. במקביל נדרוש הפעלה מלאה של המכשירים הקיימים תוך הרחבת משמרות העבודה, כן נתגבר בכוח אדם, כל זאת על מנת להגביר זמינות השירות לאזרחים".

 

האם תמשיך ללתת עדיפות לפריפריה?

 

"בשנים האחרונות התווספו מכשירי MRI לפריפריה, לאחרונה לבתי החולים זיו ופוריה. בתקופה הקרובה אמורה להתחיל פעולתו מכשיר נוסף בבית חולים העמק בעפולה וכן ניתן רישיון להפעלת מכשיר בנצרת. בנוסף, אנו מקדמים תכנית לאומית להגברת הנגישות לביצוע בדיקות MRI שמטרתה לקצר משכי המתנה, להוסיף מכשירים ולהגדיל זמינות בפיזור ארצי ובעיקר בפריפריה".

 

אין זמינות

 

בעיה מרכזית שמעמיסה על התורים היא זמינותם של המכונים. הן מבחינת תשתיות והן מבחינת כוח אדם ותקנים. לא בכל בתי החולים והמכונים המכשירים מופעלים מסביב לשעון. לפי דו"ח מבקר המדינה שפורסם בתחילת חודש מאי, במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, למשל, מכשיר ה-MRI פועל חמישה ימים בשבוע, 70 שעות בלבד, לעומת איכילוב ואסף הרופא, בהם פועלים המכשירים שישה ימים בשבוע למשך 120 שעות.

 

שביתה של טכנאי הרנטגן בחודש אוגוסט האחרון במחאה על העומס, שעות העבודה המרובות והשכר הנמוך, מעלה את השאלה: האם העומס הרבה הקיים ממילא יחבל במאמצי משרד הבריאות לקיצור התורים? האם קיימים מספיק תקנים על מנת להגביר את שעות הפעילות במכונים? או שמא אנו צפויים גם לשביתה של טכנאי MRI שקורסים תחת הנטל?

 

"במסגרת הסכם שנחתם בין משרדי הבריאות והאוצר ישנה תוספת תקינה של עשרות טכנאים לטובת הפעלת המכשירים ותוספת משרות. הכוונה היא שכל המכשירים יעבדו בניצולת גבוהה, כולל עבודה ב-3 משמרות", מבשר ליצמן, "נפעיל אדם מיוחד במשרד הבריאות שירכז פניות ציבור שיופנו אלינו ממי שיחכו מעל שבועיים לבדיקה, ונדרוש לזרז את התור. ההליך יבוצע אחרי שנבנה את התשתיות המתאימות במערכת הבריאות, ולאחר שנודיע לכל בתי החולים על מחויבותם להפעיל מכשיר MRI וההיערכות שנדרשת מהם לשפר את השירות לציבור. הציבור יחל להרגיש השינוי באופן הדרגתי אך ברור".

לא השתנה כלום בנתיים נכון ל- 11/2017 (הכתבה מ2015..)

אבי10
22/09/15 10:07

כתבה שיטחית שלא לומר שיקרית המציירת מציאות שונה ולא יורדת לעומקם של הסיבות והמניעים החזיריים  והמסוכנים שהביאו את ישראל  לתחתית הסולם המצוייר כאן בתמונה.אכן רבים במערכת הרפואית על גווניה צריכים בפרוס עלינו יום הכיפורים לבקש סליחה ומחילה על מה שעוללו לנו.ליקירינו ולרבים מתושבי המדינה בכך שמנעו ומונעים מאתנו את הגישה לשירות כל כך חשוב כמו שקיים במדינות מתוקנות.

בריאות