כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
משככי כאב נפוצים עלולים להפריע לך להרות
כבר לאחר 10 ימי שימוש, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) שנמכרים ללא מרשם עלולים לעכב ביוץ
מחקר קטן מעלה את האפשרות שאפילו שימוש קצר טווח בתרופות נפוצות מסוג נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs), חלקן נמכרות ללא מרשם, עלול להשפיע לרעה על הפוריות.
המחקר החדש שממצאיו הוצגו בקונגרס השנתי של הליגה האירופאית נגד ראומטיזם (EULAR 2015), הראה כי בקרב נשים שסבלו מכאב שריר-שלד קל, תרופות נגד כאבים ודלקות עם החומרים הפעילים דיקלופנאק, נפרוקסן ואטוריקוקסיב, עיכבו את הביוץ באופן משמעותי.
המחקר נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת בגדד בעיראק בקרב 39 נשים בגיל הפוריות שסבלו מכאבי גב וקיבלו דיקלופנאק (100 מ"ג פעם ביום), נפרוקסן (500 מ"ג פעמיים ביום), אטוריקוקסיב (90 מ"ג פעם ביום) או פלצבו. הטיפול ניתן במשך 10 ימים, מהיום העשירי לתחילת המחזור החודשי. החוקרים בדקו מתי מתרחש הביוץ אצל הנשים באמצעות בדיקות דם שבחנו את רמות ההורמון פרוגסטרון ובדיקות אולטרה סאונד שבחנו את קוטר הזקיקים.
לאחר 10 ימי טיפול בלבד החוקרים מצאו ירידה משמעותית ברמות הפרוגסטרון - הורמון חיוני לביוץ וקליטת הריון - בנשים שטופלו בשלושת סוגי התרופות.
בסוף תקופת הטיפול בנוגדי הדלקת, הזקיק הדומיננטי לא התפוצץ בקרב 75% מהמטופלות בדיקלופנאק, 25% מהמטופלות בנפרוקסן ו-33% מהמטופלות באטוריקוקסיב. לעומת זאת, הזקיק התפוצץ בכל הנשים שטופלו בפלצבו. כאשר הזקיק הדומיננטי מתפוצץ הוא משחרר את הביצית הבשלה, מה שחיוני לתהליך הביוץ.
הבדיקות הצביעו על התפתחות ציסטות תפקודיות (פונקציונליות) בשחלות של שליש מהנשים שטופלו בתרופות – ציסטות שהתפתחו בגלל הזקיקים שלא התפוצצו.
חלק מהנשים חזרו חודש לאחר מכן להערכה נוספת של הביוץ, כשהן לא תחת טיפול תרופתי ב-NSAIDs, והבדיקות הראו כי הביוץ שלהן התרחש באופן תקין. לכן נראה כי ההשפעות של התרופות הן זמניות.
מדובר במחקר קטן, אך הוא משתלב עם ממצאים קודמים שפורסמו בעבר שהצביעו על השפעות שליליות של NSAIDs על הסיכוי להרות.
בהודעה לעיתונות החוקרים מסכמים כי ממצאי המחקר מעלים את האפשרות שלנוגדי דלקת שאינם סטרואידים עלולה להיות השפעה שלילית על פוריות ויש להשתמש בהם בזהירות בנשים המבקשות להרות. ההשפעה נוצרת כבר לאחר שימוש קצר טווח בתרופות ונראה כי היא זמנית. לדבריהם, חשוב להעביר את המסר הזה למטופלות שמשתמשות בתרופות הללו על בסיס קבוע, כמו חולות דלקת מפרקים.
European League Against Rheumatism (EULAR) Congress 2015: Abstract OP0131