טראומה מטרור ומלחמה
מנהלי קהילה
פוסט טראומה עלולה לגרום להזדקנות מוקדמת
חוקרים מצאו כי אנשים עם PTSD נמצאים בסיכון גבוה יותר לעבור תהליכים ביולוגים שמאיצים את ההזדקנות
פוסט טראומה כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי כמו טרור ומלחמה, אסון טבע, תאונת דרכים או מוות של אדם קרוב, נקשרה ברבות השנים למגוון מצבי תחלואה פיזיים ונפשיים. כעת מאמר המבוסס על עשרות מחקרים מזהה לראשונה קשר ברור נוסף - בין פוסט טראומה להאצת תהלכי ההזדקנות בגוף.
הסקירה שבוצעה על ידי חוקרים אמריקאים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קליפורניה-סן דייגו, כללה 64 מחקרים שפורסמו משנת 2000 ובחנו את הקשר בין פוסט טראומה והזדקנות, לרבות השפעותיה של פוסט טראומה על סמנים ביולוגיים שמאיצים הזדקנות כמו אורך הטלומרים המהווים את קצוות הכרומוזומים במטען הגנטי (הדי.אנ.איי) שהולכים ומתקצרים עם העלייה בגיל והזדקנות הגוף. מכלל המחקרים, 11 בחנו את השפעותיהם של סמנים ביולוגים בגוף על הזדקנות בקרב נפגעי פוסט טראומה ו-10 עסקו בתמותה.
ששת המחקרים שעסקו ספציפית באורכי הטלומרים העלו כי לאנשים עם פוסט טראומה יש טלומרים קצרים יותר באופן מובהק בהשוואה לאחרים. אורכי טלומרים מוכרים כמדד יעיל לבחינת תהליכי הזדקנות ביולוגיים, מאחר והם מתקצרים בכל חלוקה שעובר התא לאורך החיים.
פוסט טראומה נקשרה במחקרים שנכללו בסקירה לתהליכים ביולוגים נוספים מאיצי הזדקנות, ובראשם לעלייה בסמנים המצביעים על דלקתיות כמו חלבון CRP שמיוצר בכבד ורמתו עולה על רקע דלקתיות בגוף, חלבוני אינטרלוקין 1 בטא ו-6 המזוהים עם תהליכים דלקתיים וגדילה של תאים והחלבון 'TNF אלפא' הקשור במחלות אוטואימוניות שמערבות את המערכת החיסונית כגון פסוריאזיס ודלקות מפרקים.
יותר סוכרת, יותר דמנציה
מרבית המחקרים שנכללו בסקירות זיהו קשר בין פוסט טראומה למחלות רבות ששכיחותן עולה בגילים המבוגרים עם ההזדקנות, לרבות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, כיב פפטי ודמנציה.
שבעה מתוך עשרת המחקרים שבחנו מגמות הקשורות לתמותה מצאו כי פוסט טראומה מעלה ב-29% את הסיכון לתמותה מוקדמת, על רקע האצת תהליכי הזדקנות. בישראל, אגב, קבע מחקר שנערך במרכז הרפואי שיבא שפורסם בינואר 2014 בכתב העת Neuropsychopharmacology, כי חיילים שפיתחו פוסט טראומה במהלך שירותם הצבאי ועוברים טיפול נפשי כנגד מצוקתם אינם נמצאים בסיכון מוגבר לתמותה בהשוואה לחיילים שלא אובחנו עם פוסט טראומה.
החוקרים מצביעים על הצורך להמשיך ולבחון את המגמות שזוהו מאחר ויש להן השלכות נרחבות על האבחון והטיפול בפוסט טראומה, וכי הן מעלות את הצורך לפתח מודל טיפולי המבוסס על אינטגרציה בין טיפול גופני-רפואי וטיפול פסיכיאטרי במשולב, כדי להיענות גם לקשר שבין פוסט טראומה להזדקנות הגוף.
המחקר נתמך בין השאר על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) וממצאיו מתפרסמים בגיליון מאי 2015 של כתב העת American Journal of Geriatric Psychiatry.
מספר מחקרים בעבר כבר זיהו קשר בין חשיפה לטראומה להתפתחות מחלות למיניהן, ובמרכזן מחלות כרוניות. מחקר בינלאומי שנערך ב-14 מדינות, לרבות בישראל, מצא בינואר 2014 כי חשיפה לאירועים טראומטיים מגדילה את הסיכון למחלות כרוניות, כשחשיפה לאירוע אחד מעלה ב-50% את הסיכון, חשיפה לשני אירועים מעלה ב-80% ואילו חשיפה לחמישה אירועים טראומטיים ומעלה מגדילה פי 2.6 את הסיכון למחלה כרונית.
מחקר משבדיה מצא לאחרונה כי טראומת ילדות מגדילה את הסיכון לסוכרת נעורים. על רקע הקשר שמתברר במחקרים בין חשיפה לטראומה להתפרצות סוכרת, בתי משפט בישראל כבר הכירו בשנים האחרונות בתביעות פיצויים במקרים של סוכרת שהתפתחה על רקע לחץ נפשי בעת השירות הצבאי.
American Journal of Geriatric Psychiatry, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jagp.2015.04.001
אלי זיו
שלום לכולם
האם נערך המחקר לדוגמה על הפוסט טראומתים (הלומי קרב ) ממלחמת יום הכפורים את התחלואה הפיזית לא רק הנפשית ? להשוות את מצבם ביחס לאנשים שהיו באותה מלחמה ולא מוגדרים כפוסט טראומטים.פיזיות ?ההם יש תלונות על מחלות פיזיות אחרות ?