כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
מחצית מהסובלים מכאבים כרוניים - עם מצוקה נפשית
מחקר ישראלי חדש מצא כי בקרב מטופלים במרפאות כאב, רמות גבוהות של דיכאון וחרדה עלולות להחריף את הכאבים ואת הנכות התפקודית
הקשר שבין החיים עם כאבים כרוניים לבין הפרעות נפשיות מסוג דיכאון וחרדה מוכר מזה שנים ארוכות, וידוע כי כאב כרוני מלווה במקרים רבים במצוקה נפשית ממושכת. עם זאת, מרבית המחקרים בתחום התמקדו עד עתה בכיוון הפוך - בסיכון המוגבר בקרב אנשים עם דיכאון לפתח כאבים כרוניים, בייחוד בגב ובצוואר.
מחקר חדש שנערך בישראל מזהה קשר חזק בין כאב כרוני ונכות להתפתחות דיכאון וחרדה, ומצביע על החמרה במצבם של הסובלים מכאבים כרוניים במידה ופיתחו מצוקה נפשית נלווית.
במחקר שנערך על ידי צוות מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון ובתי החולים סורוקה, שיבא ואיכילוב, נבחנו 428 מטופלים הסובלים מכאבים כרוניים שונים במשך שלושה חודשים לפחות, המטופלים בשתי מרפאות כאב בגילי (גיל 55 בממוצע)– בהם 56% נשים. בקבוצת הנבדקים נכללו 54% עם כאבי גב, 22% עם כאבי שרירים ו-16% עם כאב ממקור עצבי (כאב נוירופתי).
הנבדקים נתבקשו למלא שאלונים לאבחון עוצמת הכאב ורמות דיכאון וחרדה בארבע נקודות זמן שונות לאורך כשנה.
ככלל זיהה המחקר קשר חזק בין דיכאון וחרדה וכאבים כרוניים, בדומה לעבודות אחרות. לנשים עם כאבים כרוניים הייתה נטייה חזקה יותר לדיכאון וחרדה בהשוואה לגברים, בדומה לנטייה המוגברת בקרב נשים לדיכאון וחרדה באוכלוסייה הכללית. כמו כן, נטייה לדיכאון וחרדה בקרב הסובלים מכאב כרוני הייתה חזקה יותר בקרב אנשים עם מיעוט שנות השכלה.
מעל למחצית מהנבדקים עם כאב כרוני דיווחו על תסמיני דיכאון וחרדה ברמה כלשהי. בעוד שהימצאות דיכאון וחרדה נמצאה במחקר כגורם המאפשר לחזות קיומו של כאב כרוני, לא זוהה קשר הפוך, וכאב כרוני כשלעצמו לא חזה דיכאון או חרדה.
הסבר קוגניטיבי וביולוגי
החוקרים מצביעים על מספר מכניזמים העשויים להסביר את הקשר בין דיכאון וחרדה לכאב, לרבות מכניזם קוגניטיבי, ולפיו שילוב בין דיכאון וכאב מוביל לשינוי קוגניטיבי הגורם לאדם להתמקד יותר במכאוביו ובנכותו. חוקרים בעבר כבר הציעו מודל לוויסות רגשות (emotion regulation model), ולפיו חוסר היכולת לווסת רגשות שליליים גורם להתלקחויות של כאב ודיכאון ומחריף את הדאגה מהכאב הגורמת להעצמתו.
בנוסף, ברמה הביולוגית, דיכאון וחרדה וכאב חולקים אזורים משותפים המוח ופעילות משותפת במערכת העצבים המרכזית של כימיקלים שונים לרבות סרוטונין ונוראדרנלין. מחקרים בער כבר העלו כי דיכאון וחרדה בעוצמות גבוהות מובילות לשינויים באזורי מוח שנקשרו לרגישות מוגברת לכאב. כמו כן, ייתכן הסבר סומטי שבבסיסו מצוקה נפשית מתבטאת בתסמינים פיזיים כמו כאב.
בנוסף זיהה המחקר קשר בין דיכאון וחרדה לבין חומרה גדולה יותר של נכות כתוצאה מכאב. החוקרים מעריכים כי אחד ההסברים לקשר זה עשוי להיות נעוץ בחשש גובר בקרב אנשים עם כאב כרוני המתמודדים עם דיכאון וחרדה מהתקפי כאבים או מעוצמה גבוהה של כאבים בעת היציאה החוצה מהבית, חשש המוביל מצדו להגבלת התנועה ומעלה את הסיכון לנכות תפקודית.
במחקר השתתפו החוקרים ד"ר שירה לרמן, דר צביה רודיך, ד"ר סילביו בריל, ד"ר שלו הדר ופרופ' שחר גולן, וממצאיו פורסמו בגיליון אפריל 2015 של כתב העת Psychosomatic Medicine.
הקשר בין דיכאון וחרדה לכאב נבחן בעבר במחקרים רבים נוספים. מחקר אמריקאי מאוניברסיטת וושינגטון שפורסם במאי 2013 העלה כי סיבה מרכזית לקשר בין כאב לדיכאון קשורה בפעילויות חשובות ומהנות שכאב או הדיכאון מובילים אנשים להימנע מהן, כמו כן, מחקר מספרד שפורסם בשנת 2010 מצא כי מוסיקה מהווה כלי יעיל להתמודדות משולבת עם כאבים כרוניים ודיכאון בקרב אנשים שאובחנו עם פיברומיאלגיה, ממצא המהווה ראייה לחוזקו של הקשר בין התופעות.
מחקר חדש מדנמרק שהופיע בכתב העת JAMA Psychiatry מצא כי משככי כאבים נפוצים הנמכרים ללא מרשם עשויים להשפיע לטובה על התגובה לנוגדי דיכאון ולשפר את מצבם של אנשים המאובחנים עם דיכאון קליני. ומחקר אמריקאי שפורסם באוקטובר 2012 זיהה קשר ביולוגי בין כאב כרוני לחרדה, דיכאון וירידה בזיכרון הנעוץ בפעילות משובשת באזור ההיפוקמפוס שבמוח.