דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
ספרים אלקטרוניים עלולים לפגוע בבריאות
אוהבים לקרוא ספר במיטה? מחקר חדש מצא שספרים אלקטרוניים משנים את השעון הביולוגי ופוגעים בשינה
אם קריאה היא הדרך שלכם לנקות את הראש ולהירגע כדי להירדם מהר ולישון טוב, כדאי מאוד שתקראו ספר מודפס. מחקר חדש מצא שאנשים שקוראים ספרים אלקטרוניים במכשירים כמו אייפד בשעות שלפני השינה, לאחר מכן מתקשים יותר להירדם וחווים פגיעה באיכות השינה בלילה המובילה לעייפות בבוקר שאחרי, בהשוואה לקריאת ספרים מודפסים.
במחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת פן ומבית החולים Brigham and Women’s Hospital, השתתפו 12 אנשים שהתבקשו לקרוא ספר אלקטרוני באייפד במשך 4 שעות לפני שהלכו לישון, במשך חמישה לילות ברציפות. אותם נבדקים התבקשו לעשות את אותו הדבר גם עם ספרים מודפסים. חלק מהנבדקים התחילו עם הספרים הרגילים וחלק עם הספרים האלקטרוניים.
החוקרים נטלו דגימות דם כדי למדוד את רמות ההורמון מלטונין אצל הנבדקים ועקבו באמצעים טכנולוגיים אחר משך הזמן שלקח לנבדקים להירדם ומשך הזמן שהם בילו בשלבים השונים של השינה.
מהממצאים שפורסמו בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences עולה כי בהשוואה לקריאת ספר מודפס, כשהנבדקים קראו ספר אלקטרוני לפני השינה לקח להם יותר זמן להירדם, הם היו פחות ישנוניים בערב, ולמרות שישנו אותו מספר שעות (8 שעות) הם בילו פחות זמן בשלב השינה REM (תנועות עיניים מהירות) המוכר גם כשנת חלום. בנוסף, נמצא כי קריאה באייפד עיכבה את המקצב הצירקדי (השעון הביולוגי) ביותר משעה.
כשהנבדקים קראו באייפד נצפתה אצלם הפחתה בהפרשת מלטונין. המלטונין - המכונה גם "הורמון החושך" - הוא הורמון טבעי המיוצר בבלוטת האצטרובל בלילה ותחת תנאי חושך. ההורמון מסמן לגוף כי זוהי שעת לילה ומשרה שינה.
ההשפעות הביולוגיות של קריאת ספר אלקטרוני נמשכו גם ביום שלאחר מכן - הנבדקים היו ישנוניים יותר ופחות ערניים בהשוואה לבקרים לאחר קריאת ספר מודפס, למרות שישנו אותו מספר שעות.
כשהנבדקים קראו ספר אלקטרוני לקח להם יותר זמן להירדם והם בילו פחות זמן בשלב השינה REM (צילום: Shutterstock)
המחקר אומנם בדק קריאה של ספרים אלקטרוניים באייפד, אך החוקרים גם מדדו את האור הנפלט ממכשירים נוספים בהם ניתן לקרוא ספרים אלקטרוניים כמו מחשבים ניידים, סמארטפונים, צגי LED ומכשירים אלקטרוניים אחרים, ומצאו כי צפויה להיות להם השפעה דומה.
ידוע כי חשיפת העיניים לאור מדכאת את הפרשת המלטונין. מחקרים הראו כי אור כחול - גלי אור קצרים כמו אלה הבוקעים ממסכי טאבלטים וטלפונים חכמים - מדכא הפרשת מלטונין במיוחד.
בשנת 2012 פורסם בכתב העת Applied Ergonomics מחקר שהראה כי חשיפה של שעתיים לאור ממסכים אלקטרוניים עם תאורה עצמית זוהרת יכולה לדכא את המלטונין בכ-22%, רמה העשויה להשפיע על השעון הביולוגי ולהשפיע על יכולת ההרדמות, באנשים שמשתמשים במכשיר לפני השינה. במסגרת המחקר, 13 נחקרים התבקשו לקרוא, לצפות בסרטים ולשחק במשחקים בטאבלטים עם מסכים בעלי תאורה אחורית רגילה במשך שעתיים. המשתתפים צוידו במכשירים שמדדו את האור שעיניהם מקבלות, וחלקם לבשו משקפי מגן שסיננו את האור אליו נחשפו.
ברקע למאמר שפירט את תוצאות המחקר החדש, החוקרים כתבו כי ב-50 השנים האחרונות התרחשה ירידה בזמן השינה הממוצע ובאיכות השינה – מגמה לה השלכות בריאותיות משמעותיות. סקר שנערך לאחרונה בקרב מדגם מייצג של 1,508 מבוגרים חשף כי 90% מהאמריקאים משתמשים באיזשהו סוג של מכשיר אלקטרוני בטווח של שעה לפני שהם הולכים לישון, לפחות כמה ימים בשבוע.
PNAS • doi: 10.1073/pnas.1418490112
איברהים
מעניין וחשוב. עם זאת, יצוין כי התצלום בכתבה מטעה. בתצלום נראה קורא ספרים מסוג קינדל (או דומיו) שאינו עושה שימוש בתאורה פנימית (אינו מאיר בכלל, כמו ספר), ולכן לשימוש בו יש השפעה כמו לספר מודפס, בניגוד לטאבלטים למיניהם.