טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
נשק חדש נגד מחלות אוטואימוניות – גלולת תולעים
מחקרים הראו שתולעים עשויות להוות טיפול למחלות אוטואימוניות. מחקר חדש איתר את המנגנון ואולי גם טיפול חדש
חוקרים עובדים על פיתוח "גלולת תולעים" לטיפול במחלות בהן מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו כגון טרשת נפוצה, קרוהן, קוליטיס כיבית, פסוריאזיס ודלקת מפרקים שגרונית.
למה תולעים? השכיחות של מחלות אוטואימוניות נמצאת בעליה בחברה המערבית. אחד ההסברים שהוצע לתופעה היא תיאורית ההיגיינה, הגורסת כי על הגוף ומערכת החיסון להיחשף לחיידקים וזיהומים במידה מסוימת, כדי להתאמן ולהתכוונן. לפי התיאוריה, בשל רמת הניקיון וההיגיינה הגבוהות במיוחד כיום בחברה המערבית, נוצרת תגובה חריגה ולא מותאמת של המערכת החיסונית, כאילו אינה מכוונת בעוצמה הנכונה.
ממצאים ראשוניים ממחקרים קודמים הראו כי תולעים טפיליות לא מזיקות מסוג תולעי שוט יכולות לווסת את התגובה החיסונית העומדת מאחורי מחלות אוטואימוניות ולשפר את הסימפטומים של מחלות מסוימות, ללא תופעות לוואי משמעותיות. ההנחה המדעית מאחורי הטיפול בתולעים (helminthic therapy), היא שהתולעים מרגיעות ומדכאות את המערכת החיסונית של המארח כדי להבטיח את הישרדותן בגוף.
"אלטרנטיבה נקייה" לטיפול בתולעים
כעת חוקרים מאוניברסיטת Monash מדווחים כי הם עובדים על אלטרנטיבה נקייה יותר להדבקת המטופלים בתולעים טפיליות. החוקרים חיפשו אחר המרכיב הפעיל שבזכותו מתרחש השינוי במערכת החיסונית עם החשיפה לתולעים והצליחו לזהות פפטיד הנקרא AcK1 אשר מדכא את המערכת החיסונית של הגוף באמצעות חסימת תעלת אשלגן הנקראת Kv1.3.
במאמר שפורסם בכתב העת FASEB מסבירים החוקרים כי תעלת אשלגן זו מוכרת כמטרה טיפולית לוויסות מערכת החיסון באנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות. הפפטיד AcK1 שאיתרו שחוסם אותה דומה מאוד לפפטיד אחר שמקורו בשושנת ים, הנחקר בימים אלה בניסוי קליני כטיפול לטרשת נפוצה, לאחר שנקשר במחקרים לדיכוי תגובות אוטואימוניות.
Coronado Biosciences Inc הפסיקה ניסוי שבחן טיפול בתולעים ממעיים של חזירים לקרוהן בגלל חוסר יעילות (Shutterstock)
כעת עומלים החוקרים על פיתוח גלולה שתכיל את הפפטיד AcK1, בתקווה שזו תווסת את תגובת המערכת החיסונית בקרב אנשים עם מחלות אוטואימוניות.
יש לציין כי הטיפול בתולעים לטיפול במחלות אוטואימוניות אומנם הוביל לתוצאות מבטיחות במספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות, אך בחלק מהמחקרים הטיפול איכזב.
בשנה שעברה הודיעה החברה Coronado Biosciences Inc כי היא מפסיקה ניסוי קליני שבחן טיפול בתולעים שמקורן במעיים של חזירים לקרוהן בגלל חוסר יעילות.
הניסוי היה אחד משני ניסויים מקבילים שבחנו את הטיפול - אחד נערך בגרמניה והשני בארה"ב - שבוצעו בעקבות ממצאים ראשוניים ממחקרים קודמים שהראו כי התולעת יכולה לווסת את התגובה החיסונית ולשפר את הסימפטומים בסובלים ממחלות מעי דלקתיות. גם בניסוי האמריקאי החוקרים לא הצליחו להגיע ליעדי המטרה: הפחתה בפעילות המחלה או הפוגה. בהודעה שפרסמה החברה צוין כי החוקרים עדיין מאמינים כי לתולעים יש פוטנציאל טיפולי למחלות אוטואימוניות אחרות והם ימשיכו לחקור את השימוש בטפיל לטיפול במחלות מסוג זה.
רוויה
מעניין.
אבל למה לסכרת נעורים, מחלה אוטואימונית, זה לא יעזר?
שרות פנצטה
תועלת בתולעת?
שלומית79
איכס, לא נראה לי בכלל- לא יודעת אם אסכים מתי שהוא בחיי לקחת גלולת תולעים רק השם שלה כבר מגעיל.