טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: ויטמין D עשוי להשפיע על מהלך המחלה
רמות נמוכות של ויטמין D בגוף בשלבים המוקדמים של טרשת נפוצה מנבאות מהלך מחלה חמור יותר
בקרב אנשים עם טרשת נפוצה בשלביה המוקדמים, רמות נמוכות של ויטמין D בגוף מנבאות התדרדרות מהירה יותר במהלך המחלה ובמצב הגופני. כך מצא מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Neurology. מהממצאים עולה האפשרות שמטופלים בשלבים המוקדמים של המחלה יכולים להאט את התקדמותה ולהפחית את הסימפטומים וההתקפים שיחוו בעתיד, אם יעלו את רמות הוויטמין D בגופם.
מחקרים קודמים כבר הצביעו על הקשר שבין רמות הוויטמין D לבין הסיכון לפתח טרשת נפוצה או לחוות מהלך מחלה חמור יותר, אך המחקרים לרוב בדקו נבדקים עם מחלה ממושכת. בקרב קבוצה זו ייתכן שהרמות הנמוכות של הוויטמין היו תוצאה של חומרת המחלה, ולאו דווקא הגורם לה.
המחקר החדש, שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד בשיתוף חברת באייר, בחן את רמות הוויטמין D בזמן הופעת הסימפטומים הראשונים של המחלה.
המחקר התבסס על נתונים של 465 אנשים עם טרשת נפוצה מ-18 מדינות, בהן מדינות אירופאיות, קנדה וישראל, שהשתתפו במהלך השנים 2002-2003 במחקר שנקרא BENEFIT. מטרתו הראשונית של המחקר הייתה לבחון את ההבדלים בין מתן טיפול בבטאסרון בשלב מוקדם של המחלה בהשוואה לטיפול בשלבים מתקדמים יותר. כחלק מתוכנית המחקר נמדדו גם רמות הוויטמין D של הנבדקים באופן קבוע לאורך 24 חודשי המחקר. החוקרים עקבו אחר מצבם הרפואי של הנבדקים במשך 5 שנים.
ניתוח הממצאים העלה כי לנבדקים בשלבים הראשונים של מחלת הטרשת הנפוצה, שהייתה להם רמה תקינה של ויטמין D בגוף, היו בהמשך כמות נגעים פעילים במוח נמוכה ב-57%, קצב התקפים נמוך ב-57% וכמות נגעים (מסוג T2) נמוכה ב-25%, בהשוואה לאנשים עם רמות נמוכות של ויטמין D. גם איבוד נפח המוח - מדד חשוב מאוד לניבוי נכות בעקבות המחלה - היה נמוך יותר בקרב נבדקים עם רמות תקינות של ויטמין D.
למרות שהמחקר לא בחן את ההשפעה של מתן תוספי ויטמין D על מהלך המחלה, החוקרים מאמינים כי חשוב לאבחן ולתקן חסר ויטמין D בגוף בשלבים המוקדמים שלה. "מכיוון שרמות נמוכות של ויטמין D בגוף האדם הן תופעה שכיחה ומכיוון שניתן בקלות ובבטיחות להעלותן, ממצאים אלו יכולים לשפר את איכות חייהם של אנשים רבים עם טרשת נפוצה" אומר פרופ' אלברטו אסצ'ריו, החוקר הראשי "ממצאי המחקר מובילים להנחיה כי זיהוי ותיקון מחסור ברמות ויטמין D, צריך להיות חלק מפרוטוקול הטיפול השגרתי במאובחנים חדשים במחלת הטרשת הנפוצה".
למרות הפוטנציאל המבטיח, מומחים אחרים מבהירים כי המחקר לא מוכיח קשר של סיבה-תוצאה וכי נדרשים מחקרים קליניים מבוקרים שיבחנו אם מתן תוספי ויטמין D ישפר את תוצאות מחלת הטרשת הנפוצה. בימים אלה מחקרים כאלה כבר נערכים במקומות שונים בעולם.