טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
דרך חדשה לזיהוי מוקדם של טרשת נפוצה
מחקר מצא סימנים בנוזל חוט השדרה המאפשרים לזהות שמדובר בטרשת נפוצה כבר לאחר התקף ראשון
באמצעות בדיקת נוזל חוט השדרה, ניתן לאתר אינדיקטורים המצביעים על כך שאדם עשוי להיות עם טרשת נפוצה כבר בשלב מוקדם. כך עולה ממחקר פורץ דרך. המחקר שפורסם בכתב העת PLoS One, מצא גם כי המחלה פוגעת באזורים במוח שחשבנו שנפגעים רק בשלבים מאוחרים יותר.
במחלת הטרשת הנפוצה מערכת החיסון תוקפת את המיאלין, השכבה המבודדת ומגנה על תאי העצב, בדומה לחומר הבידוד העוטף חוטי חשמל. הפגיעה במיאלין מובילה להפרעות ביכולת תאי העצב להעביר מסרים חשמליים האחד לשני, מה שמתבטא בתסמינים שונים.
רוב רובם של החולים מאובחנים בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. סוג זה מתבטא בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים (תקופת ההתקף) ובעקבותיו תקופה של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של הסימפטומים (תקופת ההפוגה).
התקף ראשון של טרשת נפוצה נקרא (CIS (clinically isolated syndrome. אך לא כל אדם שעבר CIS מאובחן בסופו של דבר עם טרשת נפוצה. ישנם מצבים רפואיים אחרים שיכולים להסביר את אותו התקף. חשוב לנוירולוגים להבדיל בין המצבים השונים בכדי להתאים את הטיפול הנכון.
במחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את נוזל חוט השדרה של 9 אנשים עם סימפטומים ראשוניים של מחלת הטרשת הנפוצה.
הם גילו כי קיימת קבוצת חלבונים האופיינית רק לאנשים שחווים התקף ראשון של טרשת נפוצה. קבוצת החלבונים הבדילה בין אלו שחוו התקף ראשון לבין מאובחנים וותיקים ונבדקים בריאים.
התגלית המשיכה להדהים את החוקרים, מכיוון שקבוצת החלבונים שנמצאה בקרב אלו שחוו התקף ראשון, העידה על פגיעה בחומר האפור במוח. החומר הלבן הוא כינוי למיאלין המגן על תאי העצב ואילו החומר האפור מייצג את תאי העצב עצמם.
בניגוד למה שנחשב כעובדה ידועה: שמחלת הטרשת הנפוצה פוגעת תחילה בחומר הלבן במוח ורק כאשר המחלה מתקדמת ישנה פגיעה גם בחומר האפור, כעת נראה שהפגיעה בחומר האפור מתרחשת מוקדם מהצפוי - כבר בתחילת המחלה.
מדובר במחקר קטן מאוד ויש צורך במחקרים מקיפים יותר בכדי לאושש את הממצאים החדשים, אך ייתכן וקיימת דרך לזהות התקף ראשון שהולך להוביל לאבחנה של טרשת נפוצה וייתכן שהנוירולוגים מתמקדים בחלק הלא-נכון של המוח. אם יאוששו במחקרים נוספים, התגליות החדשות עשויות להביא לזיהוי מוקדם של המחלה ולהוביל לטיפולים מוקדמים ומדויקים יותר.