טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
צעד נוסף לקראת שיקום המיאלין
מחקרים חדשים חושפים את החומרים המעורבים בתהליך ייצור וחידוש המיאלין - השכבה המגנה על תאי העצב
מחקרים נפרדים שנערכו באוניברסיטאות אדינבורג וקיימברידג' ובאוניברסיטת סטנפורד, מדווחים על התקדמות בהבנת המרכיבים והתהליכים המעוררים את שיקום המיאלין - השכבה השומנית המגנה על תאי העצב אשר נפגעת במחלת הטרשת הנפוצה.
אלו ממצאי מעבדה ראשוניים, אך בתוכם הבטחה להוביל לטיפולים שיזרזו את שיקום המיאלין, ובהתאמה - את התפקוד, בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
מחלת הטרשת הנפוצה תוקפת את מערכת העצבים - המוח וחוט השדרה. היא פוגעת במעטפת המיאלין וגם בתאים המייצרים את המיאלין - תאים הנקראים אוליגודנטריציטים. הפגיעה במיאלין מובילה להפרעה במסרים החשמליים העוברים דרך תאי העצב, מה שגורם לפגיעה בתפקוד.
אחת הגישות לתיקון המיאלין היא לעורר את יכולת השיקום של הגוף עצמו, באמצעות חשיפת המנגנון העומד בבסיס תהליכי הייצור והחידוש של המיאלין.
תהליך תיקון המיאלין מתרחש כל הזמן בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, אך אינו יעיל מספיק בכדי להתגבר על נזקים כרוניים.
במחקר שנערך באוניברסיטאות אדינבורג וקיימברידג', החוקרים בחנו חלבון הנקרא endothelin 2 ואת יכולתו לעורר את שיקום המיאלין. הם מצאו רמות גבוהות של חלבון זה באזורים במוח בהם נפגעו רקמות (נוצרו נגעים) בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
במהלך בדיקות בהן בחנו רקמות שגדלו בתנאי מעבדה ומודלים של עכברים, מצאו החוקרים כי החלבון אכן מעודד את ייצור המיאלין.
באוניברסיטת סטנפורד בחנו אנזים (חומר המזרז תהליכים כימיים) הנקרא SIRT1. אנזים זה הוא חלק ממשפחת חלבונים המעכבת את התפתחותם של האוליגודנטריציטים - התאים מייצרי המיאלין. באמצעות סדרת מחקרים הצליחו החוקרים לחסום את פעילותו של SIRT1 וצפו כיצד מתפתחים יותר אוליגודנרציטים, הן ברקמות במעבדה והן במודלים של עכברים.
החוקרים ציינו כי מכיוון שלאנזים זה יש גם תפקידים חשובים בוויסות המערכת החיסונית ובריאות תאי העצב, כנראה והשימוש בו יהיה תקופתי או שימצאו דרך לנתב את השפעת החסימה לאזורים ספציפיים בלבד במערכת העצבים המרכזית.
אם ממצאי מעבדה אלו יאוששו במחקרים מתקדמים יותר, הם יספקו רמז משמעותי שיעזור לחשוף את מנגנון ייצור וחידוש המיאלין. בעתיד רמזים אלו יובילו לגישות טיפוליות חדשות, אשר יעזרו לתקן את המיאלין ולשקם את התפקוד.