טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תאי עור לטיפול בטרשת נפוצה
האם תאים שנוצרו מהעור של המטופל ישמשו לתיקון הנזק שנגרם בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה?
מחקר שפורסם בכתב העת המדעי Cell Stem Cell הראה שתאי מוח אנושיים אשר נוצרו על-ידי "תכנות מחדש" של תאי עור, היו יעילים מאוד בטיפול במחלות מיאלין, כמו טרשת נפוצה.
בטרשת נפוצה ישנה פגיעה בהולכה העצבית, או במילים אחרות בדרך בה התאים במערכת העצבים "מדברים" האחד עם השני, מכיוון שמעטפת המיאלין (השכבה המבודדת ומגנה על תאי העצב) מותקפת על ידי המערכת החיסונית של הגוף ונפגעת.
במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת רוצ'סטר השתמשו בכלים המדעים המתקדמים ביותר בתחום תאי הגזע. הם לקחו דגימה של תאי עור אדם והצליחו להמיר אותם לתאי גזע - תאים שיכולים להפוך (להתמיין) לכל תא אחר בגוף האדם.
בשלב הבא החוקרים הצליחו לגרום לתאי הגזע להתמיין לתאים לא-בוגרים המייצרים מיאלין במוח. תאים אלו נקראים OPC) Oligodendrocyte progenitor cell), כלומר תאים שהם המקור לאוליגדנדרוציטים - התאים שמייצרים את המיאלין במערכת העצבים המרכזית.
לאחר שהזריקו את תאי ה-OPC לעכברים שנולדו ללא מיאלין, מיאלין החל להיווצר לאורך כל מערכת העצבים שלהם.
מדובר בטיפול פוטנציאלי למחלת הטרשת הנפוצה, מכיוון שבאנשים עם טרשת נפוצה תאי העצב קיימים, המטרה היא לעטוף אותם חזרה במיאלין שנפגע עקב תקיפת מערכת החיסון.
(עצב בריא בהשוואה לעצב עם פגיעה בשכבת המיאלין המבודדת אותו. באדיבות אוניברסיטת רוצ'סטר)
עם זאת, בטרשת נפוצה המערכת החיסונית ממשיכה לתקוף את המיאלין. לכן, כל טיפול המשקם את המיאלין יצטרך להינתן לצד טיפול אחר שמשנה את תגובת המערכת החיסונית, או שיהיה צורך לחזור על הטיפול פעמים רבות.
זהו מחקר ראשוני, אך הוא מראה כי קיימת דרך לשקם את המיאלין על-ידי שימוש מתוחכם בתאי גזע. היתרון בשימוש בתאים שמקורם בעור של המטופל עצמו, הוא שתהיה התאמה גנטית והסבירות לדחייתם יורדת באופן משמעותי.
החוקרים מציינים כי עליהם לבצע בדיקות נוספות לבטיחות התהליך ולשפר את הטכניקה, אך הם מתכננים להתחיל ניסויים בבני אדם עם טרשת נפוצה כבר בשנת 2015.