מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
תת תזונה בבתי חולים - יש באמת דבר כזה?
למעלה מ-30 מדינות ו-50 מרכזים רפואיים ברחבי העולם, השתתפו ביום חמישי האחרון ביום התזונה הבינלאומי, יום מחקר בו נאספים נתונים על ירידה במשקל ואכילה של המאושפזים בבית החולים
במלחמה כמו במלחמה: בנות שירות לאומי ברמב"ם "גוייסו" למשימת ההתמודדות עם תת תזונה של מאושפזים, בעיה מוכרת בבתי חולים מודרניים ושרמב"ם הוא החלוץ בניסיון להתמודד איתה
למעלה מ-30 מדינות ו-50 מרכזים רפואיים ברחבי העולם, השתתפו ביום חמישי האחרון ביום התזונה הבינלאומי, יום מחקר בו נאספים נתונים על ירידה במשקל ואכילה של המאושפזים בבית החולים.
יום זה הוא חלק מהמאבק בהתפתחות תת-התזונה בבתי החולים, יוזמה של פרופ' מיכאל היסמייר האוסטרי, חבר בחברה האירופית לתזונה קלינית ומטבוליזם ומאז התקיים יום התזונה לראשונה בשנת 2006, לקחו בו חלק רמב"ם, בלינסון ובית לווינשטיין, כשרמב"ם מוביל במספר המחלקות המשתתפות. השנה התרחב המחקר ל-14 בתי חולים בישראל והוא מתקיים בתמיכה של משרד הבריאות.
תת תזונה במהלך אשפוז הינה בעיה שכיחה הקשורה בשעורי תמותה גבוהים, אשפוזים ממושכים וסיבוכים רבים. לפי נתונים שנאספו ברמב"ם, חולים בסיכון לתת-תזונה מתאשפזים לזמן ארוך (עד 50% יותר מאחרים), ונמצאים בסיכון גבוה לתמותה עד פי שבעה יותר.
לדבריה של ד"ר עירית חרמש, המנהלת הרפואית לתזונה קלינית ברמב"ם ויו"ר החברה לתזונה קלינית בישראל, 30-60% מהחולים בסיכון לתת תזונה בעת האשפוז. בשנים האחרונות זוכה הבעיה להתייחסות רב-מערכתית ברמב"ם, במסגרתה החלו בהטמעת כלים לאיתור רציף של מאושפזים בסיכון לתת-תזונה. " ארוחה חשובה לפחות כמו מנת אנטיביוטיקה", אומרת ד"ר חרמש, "יש קשר ישיר בין אכילה בזמן האשפוז לבין פרוגנוזה, ככל שהחולה אוכל פחות כך הסיכוי שלו לשרוד יותר קטן. העובדה היא שכ- 80% מהחולים צורכים פחות מ- 50% מהמזון המוגש. ירידה במשקל וירידה בממדי האכילה הן סמן ברור לתת-תזונה וזוהי בעיה קשה, הדורשת התייחסות ופתרון ".
ההתמודדות של רמב"ם:
כחלק מהתמודדות עם הנושא, עובר הצוות הרפואי ברמב"ם ימי עיון והשתלמויות בנושא. ההתייחסות הרב תחומית באה לידי ביטוי בשיתוף פעולה עם אנשי הלוגיסטיקה ואנשי המטבח במטרה להתמודד עם הדימוי שיש למזון בבית החולים והעלאת המודעות לחשיבות הנושא בקרב המטופלים, בני המשפחה והצוות הרפואי. גם בנות השרות הלאומי גויסו למערכה ובחודשים האחרונים החל פרויקט ראשוני המכשיר את אלו המוצבות במחלקות הפנימיות להשתלבות במערך ההאכלה על פי תוכנית שנבנתה לכך ע"י אירנה פפיר, האחות האחראית על תיאום תזונה ובשת"פ עם שלומית קציר האחראית על בנות ובני השרות הלאומי ברמב"ם.
לצד כל אלו, הוקם פורום שמטרתו להמשיך ולשפר את פעילות ביה"ח בתחום ועל חבריו נמנות, ד"ר עירית חרמש (מנהלת רפואית תזונה קלינית), ד"ר גילה רוזן (מנהלת תזונה קלינית), בתיה ברגמן (מנהלת המטבח), מירה שילוח (נציגת משרד אחות ראשית לנושא התזונה), אירנה פפיר (מתאמת תזונה) ויאנה קרופניק (סייעת).
כאמור, גם השנה, כפי שהיה בשלוש השנים האחרונות, הוביל רמב"ם את יום התזונה הבינלאומי בישראל והודות לשת"פ ייחודי בין הרופאים, חטיבת הסיעוד ודיאטניות בבית חולים, לקחו בו חלק 14 מחלקות אשפוז. למחקר שעד כה התקיים באירופה ובישראל, נוספו השנה גם אוסטרליה ויפן.
בינואר 2009 נבדקו במסגרת יום התזונה 187 המאושפזים ב-12 מחלקות ברמב"ם באשר למצבם התזונתי וכמות המזון שהם אוכלים. 70% ממאושפזי המחלקה האורולוגית דיווחו על ירידה של 50% בתזונה ודיווחים דומים התקבלו גם מהמחלקות לכירורגיה כללית אונקולוגיה, פנימית, ניתוחי לב, נשים ופלסטיקה. ביום התזונה עצמו, פחות ממחצית המאושפזים במחלקות הכירורגיות וניתוחי לב דיווחו כי אכלו את כל המזון שהוגש להם בבית החולים. ההיענות הגבוהה ביותר היתה לארוחת צהריים במחלקת פלסטיקה, שאותה אכלו במלואה 62% מהמאושפזים. ההיענות הנמוכה ביותר היתה לארוחת בוקר באחת המחלקות לכירורגיה כללית, שאותה לא אכל במלואה אף מאושפז
הביא לפרסום: רונן שמיר
אנה רייזמן
בעיני, חלק גדול מהמצב הקיים בישראל לאו דווקא קשור למחלות ומצבים רפואיים מהם סובלים המטופלים ואשר בגינם ישנה הדרדרות תזונתית. ניתן לשפר את המצב אם רק להשקיע קצת יותר בצורת ההגשה של האוכל, שלעיתים קרובות פשוט מורידה את החשק לאכול אוכל של ביה"ח...