השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כדאי לאכול לאט
מחקר הוכיח כי קצב האכילה משפיע על תחושת השובע. כשאוכלים מהר, שבעים פחות
מחקר שנעשה ביוון הראה כי קצב האכילה משפיע על תחושת השובע. 17 מתנדבים בריאים, התבקשו לאכול 300 מ"ל גלידה בשני מצבים בזמנים שונים, האחד במשך 5 דקות והשני אותה כמות גלידה במשך 30 דקות. הורמוני המעי, גהרלין ופפטידי השובע נמדדו ובמקביל דווחו המשתתפים על תחושת השובע.
פפטידי השובע (peptide YY, glucagon-like peptide-1) הופרשו יותר כשהמשתתפים אכלו יותר לאט ותחושת השובע היתה יותר גדולה. לא היה הבדל ברמות הגהרלין.
נראה שכדאי לאכול לאט יותר כדי להדגיש את תגובת פפטידי השובע.
J Clin Endocrinol Metab published October 29, 2009
לאכול לאט יכול לפיכך לעזור אולי גם לחולי סוכרת שאצלם יש החלשות אפקט האינקרטין (רמות glucagon-like peptide-1).
יש תרגיל קשב ידוע עם צימוק אחד...מעניין לנסות ולבדוק איך זה משפיע על מערכת השובע.
האם יכול להיות שהאפקט המשביע של לעיסת מסטיק גם הוא שייך למערך זה, האם לעיסה בלבד גם מפעילה את פפטידי השובע?
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר יהודה צדיק
מבחינת בריאות הפה גרידא, ישנה עדיפות למשך קצר ביותר האפשרי של נוכחות פחמימות בחלל הפה. זאת בגלל שהאפקט הקריוגני (=יצירת עששת השיניים) של החומצה בחלל הפה היא מצטברת, וככל שנאפשר לחומצה משך זמן ארוך יותר בסביבת השיניים - היא תזיק יותר. אגב, לרוק בריא לוקח 20 עד 30 דקות לנטרל את החומצה שגורמות הפחמימות בחלל הפה, ולכן ההמלצה היום, מבחינת בריאות השיניים, היא לרכז אכילת פחמימות ולא לפזר אותן על פני היום. פתרון אחר, שגם משתלב במה שנאמר למעלה הוא לעיסת מסטיק (ללא סוכר, כמובן) לאחר אכילת הפחמימות. לעיסת המסטיק מעודדת הפרשת רוק מסיבית וכך ניטרול החומצה מחלל הפה מהיר יותר.
מצד שני, מחקרים מצביעים על קשר אפידמיולוגי בין השמנה, רמות טריגליצרידים ורמת כולסטרול כללי וLDL ובין הימצאות וחומרת מחלת חניכיים - כך שגם זה שיקול...
ד"ר דינה ראלט PhD
תהיתי אם מעבר לאפקט האוראלי גם פפטידי השובע מושפעים מלעיסה...ולכן הצעתי לבחון את המסטיק. שאלתי את מחבר המחקר אם הוא בחן גם שמנים, הוא לא בחן, אבל הסכים איתי שקרוב לודאי אצלם לא יהיה אפקט כל כך בולט של לאכול לאט על השובע, שכן השובע אצלם בעייתי מלכתחילה.
ערן ברקוביץ
לדעתי ניתן להפריד בין בין אכילה איטית המאפשרת לנו לקבל את המשוב מפפטידי השובע ולהכיר בכך שאנו שבעים, לבין הצורך האוראלי. הצורך האוראלי שיכול להביא להשמנה אינו נובע דווקא (או לפחות לא בכל המקרים) בשל תחושת רעב, אלא הרצון בנוכחות של משהו בפה שלנו (וזה לא הזמן לפרט את הסיבות) מכיוון שיש לכך השפעה מרגיעה. כנראה שלעיסת מסטיק עדיפה להרזייה, כי האלטרנטיבות של מילוי הצורך האוראלי במזון חדש כל פעם משמינה בהרבה, מן הסתאם. הרבה פסיכולוגים רואים גם בעישון מילוי הצורך האוראלי בדומה למסטיק. השאלה היא האם אני מכניס דברים לפה בשל תחושת רעב או בשל חרדה/ חוסר נעימות/ רצון להרגיש בטוח? היא שאלת מפתח (אחת מבין כמה) בניסין לטפל בשורש בעיית ההשמנה.
רונן יחיאב
לדעתי, הן השמנה והן אכילה מהירה הם סימפטומים של אותו מצב...