ברוקולי - הירק הכי בריא בעולם
10/04/10 8:00
5016 צפיות
מה דינה אומרת על ברוקולי:
אני לא חושבת שיש מישהוא שלא יודע שברוקולי הוא ירק מבריא בהיקף שמעט ירקות מגיעים אליו ולמרות שהוא עשיר בסיבים, אנטיאוקסידנטים וויטמינים לא כולם אוהבים אותו. ראו כמה הוא יפה, הפרקטל שבברוקולי...
אני עוסקת בזמן האחרון בהבנת צדדים אחרים (לא רק הערך התזונתי) של האוכל ונראה שהשיקולים לבחירה באוכל לא בהכרח קשורים בבריאותו...וחבל שכך... אני תוהה למה האבולוציה לא הנחתה אותנו ל"חפוץ" בירקות כמו שאנחנו מעדיפים פחמימות למשל.
מחקר נחמד הראה שלמרות ש 50% מצהירים שכוונתם לבחור באוכל בריא (פרי) זה לא קורה, וכשהאוכל מגיע יותר מחציים מוותר ובוחר בחטיף לא בריא לאכול.
ולמרות זאת, אני לא מוותרת ואספר לכם על נפלאותיו של הברוקולי כדי שתוכלו לכוון במודע את בחירותיכם במזון...
נראה שאמא צדקה שהיא הקפידה שנאכל ברוקולי... הנה כמה סיבות לדוגמה:
כשאנחנו אוכלים ברוקולי נוצר עם העיכול הכימיקל DIM המעודד את המערכת החיסונית ויכול במקרים מסוימים ממש לעצור התפתחות של תאים סרטניים. חוקרים מקליפורניה הראו איך ה- sulforaphane שבברוקולי מעכב את התחלקות התאים הסרטניים. ומחקר נוסף הראה שהחיידקים במעי מגבירים שחרורו וכך מייעלים את הברוקולי.
חומר אחר indole-3-carbinol המצוי בברוקולי גם הוא בולם התקדמות תאים סרטניים.
אצל גברים שאכלו 400 גר' ברוקולי לשבוע נמצאה הגנה מפעילות הגנים הקשורים לסרטן הפרוסטטה וזאת בהשוואה לקבוצת הביקורת שבה אכלו אפונה ירוקה. גם אצל מפסיקי עישון היו אכילת ברוקולי וירקות ירוקים קשורים עם פחות התפתחות סרטן הראות.
ברוקולי גם עוזר למניעת אוסתאופרוזיס.
חומר אחר מיטיב בברוקולי הוא דווקא הפקטין. קבוצת חוקרים מג'ורג'יה הראתה כי הפקטין, הכל כך מצוי בעולם הצומח והרבה גם בברוקולי, יכול לפגוע בתאי סרטן הפרוסטטה.
הברוקולי גם מכיל כמויות ניכרות של הויטמין - ח' פולית, שריכוזו המוגבר קשור עם סיכוי מוקטן לדמנציה.
בסקר תזונה עם יותר משישים אלף נשים נמצא כי רמות גבוהות של קמפרול (kaempferol), אחד הפלבנואידים שבברוקולי, היה קשור ל-40% פחות סיכוי סרטן השחלות.
הברוקולי גם מגביר את יצירת החלבון תיורדוקסין thioredoxin המעורב בהגנה על שריר הלב ואכן הראו שמצב הלב של חולדות שניזונו מברוקולי היה טוב יותר מזה של חולדות שקיבלו תזונה סטנדרטית.
אבל החומר בברוקולי, המדהים במיגוון פעילויותיו, הוא חומר מקבוצת האיזותיוציאנטים- sulforaphane...וגם החומר indole-3-carbinol שגם לו תכונות אנטי-סרטניות למשל נגד תאי סרטן השד.
ה- sulforaphane הוא אנטי-סרטני, למשל מגן מסרטן שלפוחית השתן.
הנה כיצד הוא עוצר את תאי הסרטן השד במעבדה...או עוצר את תאי הגזע.
ה- sulforaphane יודע לתקן נזקי סוכרת. הוא שומר על תאי האנדותל בכלי הדם מנזקי ריכוז סוכר גבוה.
ה- sulforaphane שומר על הריאות מנזקי טוקסינים כמו למשל מעישון. וגם מגן ממחלות כמו אסטמה.
ה- sulforaphane יכול למנוע היווצרות בועיות ואת הסדקים ברקמת העור המלווים את מחלת העור הגנטית EBS כדאי לשים לב שבנבטים ריכוזו של ה- sulforaphane גבוה פי 50 מאשר בצמח הבוגר, כך שבפעילותו האנטי-סרטנית תהיה הרבה יותר גבוהה בנבטי הברוקולי בהשוואה לירק הבוגר.
נבטי הברוקולי עוזרים גם להגנה מאולקוס שכן הם בולמים את החיידק פיילורי H. pylori .
ועוד...נבטי הברוקולי מגינים גם על העור מנזקי קרינה...ועל הרשתית... ומאולקוס...ובטח עוד ועוד...
בטח התשתי אותכם עם כל המדע הזה...אז בואו לאכול, הנה מתכוני הניו-יורק טיימס...ויותר מעניין, אני אקרא ליעל מומחית הבישול.
מה יעל אומרת על ברוקולי:
המתכון שאני הכי אוהבת שעשוי מברוקלי, הוא גם הכי פשוט. מהיר, בריא, זול וטעים שיגעון. המצאתי אותו בפוקס באיזה ערב לפני כ-20 שנה, ומאז אני מאוהבת בו.
ברוקולי בטעם אסייתי
4 ראשי ברוקולי
חתיכת ג'ינג'ר בגודל 2 סנטימטרים
פלפל חריף למי שאוהב
6 שיני שום גדולות או 12 קטנות
מיץ מלימון אחד
6 כפות סויה (עדיף תמרי)
מלח לפי הטעם ( להגזים בגלל הסויה)
4 כפות שמן קנולה
אופן הכנה:
לקצוץ דק שום, גי'נג'ר ופלפל חריף. לטגן אותם עד הזהבה. לפרק את הברוקלי לפרחים קטנים. להוסיף למחבת. להוסיף לימון, סויה ומלח. לערבב. לבשל עד אש בינונית, עם מכסה, כעשר עד חמש עשרה דקות. להגיש לצד אורז מלא.
והמתכון הזה הוא ואריאציה על מתכון שהיתה אימי מכינה מכרובית. רק שהיא הייתה מבשלת את הכרובית ואז מטגנת אותה, ואני רק אופה. יותר טעים, יותר בריא ולא משמין.
ברוקולי בעטיפה
4 ראשי ברוקולי
שתי ביצים
מעט קמח מלא או קמח מצות
פאנקו – פירורי לחם יפניים (לקנות בחנות אסייתית), או פירורי לחם מתובלים רגילים
כפית פפריקה מתוקה
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה:
מפרקים את ראשי הברוקולי לפרחים בינוניים. מערבבים את הביצים עם מלח ולפלפל. טובלים את הפרחים בקמח, אחר כך בביצה, ואז בפאנקו.
מסדרים במגש אפייה משומן קלות (אפשר בתרסיס), ומכניסים לתנור מחומם מראש ל-200 מעלות לכעשרים דקות. מוציאים כשמזהיב יפה.
אפשר לאכול עם רוטב יוגורט.
סלט ברוקולי
4 ראשי ברוקולי
3 עגבניות בשלות ויפות
4 מלפפונים חמוצים במלח (בינוניים)
2 כפות מיונז
כף צלפים
מיץ מחצי לימון
(קצת כוזברה קצוצה למי שאוהב)
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
לפרק את הברוקלי לפרחים. לבשל במיקרו כ-15 דקות, או באידוי כחצי שעה. הברוקלי צריכים להיות די קשים אבל נגיסים, "אל דנטה". לחתוך עד שהברוקולי מתקררים, לחתוך את העגבניות והמלפפונים החמוצים לחתיכות קטנות. להרכיב את הסלט ולתבל.
תגובות
יעל ישראל
סופרת, עורכת, מבקרת ספרות וקולנוע, מדריכת סדנאות כתיבה. וגם: מבשלת הרבה, ובעלת בלוג על אוכל ב\"על השולחן\".
עוד פוסטים בבלוג: טעם החיים
סלינו על כתפינו, ראשנו עטורים...
לכבוד חג השבועות כמה מתכונים מעניינים של ירקות מסלינו על כתפינו...
מצד אימי ילידת טורקיה הכינו בביתנו קציצות פרסה (כר...
קראו עוד
ד\"ר מרגרט פולנצקי, רופאה אופה
במקרה (האמנם?) ניתקלנו בבלוג המקסים של הרופאה ד"ר פולנצקי (Dr. Margaret Polaneczky), ראו את הפוסט על פריחת ה...
קראו עוד
בעיקר עדשים
הקטניות, שעדשים הם חלק מהן, הן פחמימות בריאות הרבה יותר מהפחמימות ה"ריקות" כמו בלחם לבן שלא לדבר שהן גם מכילות...
קראו עוד
כורכום - התבלין הכי בריא בעולם
אם היינו צריכים להצביע על תבלין אחד שכדאי להוסיף אותו תמיד, כפי הנראה היה ראוי שנצביע על הכורכום והקארי (קארי זה תערבת ת...
קראו עוד
שמנה גם בראש
יופי של רעיון לבלוג
אני טוענת שלפעמים "הורגים" את הברוקולי בבישול/אפיה/אידוי...
צריך לזכור כמה שפחות להפוך אותו למבושל יתר על המידה
אני אוהבת אותו מאודה ללא תוספות..