מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הידרדניטיס סופורטיבה HS

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אריאלה הפנר
בוגרת בהצטיינות הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר בת"א. התמחות ברפואת עור ומין במחלקת עור במרכז רפואי רבין קמפוס בילינסון בשנים 1994-1999 כיום רופאה בכירה ומנהלת אשפוז היום במערך העור במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי . כמו כן מנהלת המרפאה לפצעים קשיי ריפוי והידראדניטיס סופורטיבה . חברות באיגודים מקצועיים: חברה באיגוד הישראלי לרפואת עור ומין, באיגוד הדרמטולוגי האמריקאי:( AAD) American Academy of Dermatology באיגוד העולמי לדרמוסקופיה (International Dermoscopy Society ( IDS באיגוד האירופי להידראדניטיס סופורטיבה European Hidradenitis Suppurativa Foundation (EHSF)
ד
ד"ר זיאד חמאיסי
ד"ר חמאיסי זיאד הינו מומחה לרפואת עור ומין. את לימודי הרפואה סיים באוניברסיטת הטכניון והתמחה במחלקת עור בבית החולים רמב"ם. כיום, ד"ר חמאיסי הינו רופא בכיר ומנהל מרפאת הלייזר במחלקת העור של בית החולים רמב"ם. עוסק במחקר ומרצה בפקולטה לרפואה בטכניון. תחומי עניין: טיפולי לייזר, הידראדיניטיס ספוראטיבא, פטרת העור, טיפולים ביולוגים בפסוריאזיס, ביטויים עוריים במחלות דלקתיים של המעי, מחלות עור ילדים וטיפול בנגעים וסקולרים בילדים חברות בארגונים מקצועיים: איגוד הסתדרות הרופאים האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין האיגוד האירופי למחלות עור ומין האקדמיה האמריקאית למחלות עור ומין

מובילי קהילה

ליקה כהן
ליקה כהן
בת 21. מאובחנת בהידרדניטיס סופרטיבה מגיל 16, סובלת מהמחלה מגיל 9. מנהלת עמותת החולים - הידרדניטיס סופורטיבה ישראל ✌
קרן שליו
קרן שליו
בת 40, אמא לשלוש בנות, צלמת, ומוסיקאית. מתמודדת עם HS כניראה מגיל צעיר ברמה קלה מאוד, ובשנה האחרונה חוויתי התפרצות קשה שהשביתה אותי לחלוטין והסתיימה בניתוח. מתוך החוויה שלי יצאתי למסע להעלאת המודעות למחלה ונולד פרויקט HS.
כמוניהידרדניטיס סופורטיבה HSמדריכיםתסמינים של הידרדניטיס סופורטיבה

תסמינים של הידרדניטיס סופורטיבה

פצעים מוגלתיים קטנים על גבי העור – במיוחד בבתי השחי, במפשעות ובעכוז – שהופכים לנגעים דלקתיים גדולים וכואבים מתחת לעור. בחלק מהמקרים גם הפרשות בעלות ריח לא נעים, צלקות ותעלות. על התסמינים שמאפיינים את מחלת העור הידרדניטיס סופורטיבה ועל שלבי הארלי לסיווג חומרת המחלה


הידרדניטיס סופורטיבה ובלעז HS (קיצור של Hidradenitis Suppurativa) היא מחלת עור דלקתית כרונית שמתבטאת בנגעים דלקתיים וכואבים מתחת לעור.

 

מאפיינים של אנשים שאובחנו בהידרדניטיס סופורטיבה

 

בדרך כלל המחלה מופיעה לראשונה לאחר גיל ההתבגרות המינית, לרוב בשנות העשרים או השלושים לחיים. יש תיאורים נדירים ביותר על התפתחות נגעי המחלה אצל ילדים לפני גיל ההתבגרות ומבוגרים מעל גיל 50. המחלה נפוצה פי 2 עד 3 יותר בנשים בהשוואה לגברים. 

 

קבוצות נוספות שהמחלה נפוצה אצלן יותר מאשר באוכלוסייה הכללית הם אנשים עם משקל עודף, מעשנים ובעלי היסטוריה משפחתית של הידרדניטיס סופורטיבה. 

 

עוד על גורמים וגורמי סיכון להידרדניטיס סופורטיבה

 

מיקום הנגעים של הידרדניטיס סופורטיבה

 

נגעי הידרדניטיס סופורטיבה עלולים להתפתח בכל אזור בגוף שקיימים בו זקיקי שיער, אך נוטים להופיע בקפלי העור ובעיקר בבית השחי והמפשעה, לעתים בעכוז ופי הטבעת ובקרב נשים גם מתחת לשדיים. לעתים – בעיקר אצל אנשים עם עודף משקל – מופיעים נגעים גם בשיפולי הבטן ופנים הירכיים. נגעים במקומות אחרים - לרבות פנים, קרקפת או מאחורי האוזניים - הם תסמינים נדירים האופייניים יותר למחלות עור אחרות.

 

 תסמינים של הידרדניטיס סופורטיבה HS Hidradenitis Suppurativa symptoms

(איור: ירדן אדר) 

 

המאפיינים של המחלה ושל נגעי הידרדניטיס סופורטיבה

 

הידרדניטיס סופורטיבה היא מחלה כרונית בעלת אופי גלי (הטבות והחמרות). התלקחויות של נגעי הידרדניטיס סופורטיבה מאופיינות בכאבים, נפיחות, תחושות גרד וצריבה ולעתים במוגבלות תנועתית.

 

בכ-70% המקרים המחלה קלה, אך במקרים מסוימים היא מוחמרת עם השנים (פרוגרסיבית) וכרוכה במוגבלות פיזית ופגיעה קשה באיכות החיים.

 

בתחילה מאופיינת המחלה לרוב בנגעים קטנים על גבי העור ובהמשך הנגעים עלולים להפוך למורסות כואבות שנוטות להתפוצץ ולהפריש תוכן מוגלתי מלווה בריח. בחלק מהמקרים המורסות שמאפיינות הידרדניטיס סופורטיבה עלולות עם הזמן להוביל להצטלקות העור ולהיווצרות תעלות/כיסים מתחת לעור הקרויים בעגה הרפואית 'תעלות מפרישות' (sinus tracts), ואלו מפרישות דם ומוגלה ומלוות בריח לא נעים. 

 

שלבי הארלי (Hurley) לסיווג דרגת המחלה

 

את המחלה מדרגים לפי רמת החומרה בסיווג שלבי הארלי (Hurley) שפורסם לראשונה בשנת 1989: 

 

שלב הארלי הראשון (Hurley stage 1)

 

בשלב הארלי 1 - דרגת המחלה הקלה ביותר - כיסים מוגלתיים (אבצס) מקומיים הממוקדים באזור מסוים או במספר אזורים בגוף וללא עדות להצטלקות של העור או להימצאות פתחי יציאת מוגלה.

 

שלב הארלי השני (Hurley stage 2)

 

בשלב הארלי 2 ישנה כבר הופעה של צלקות ו/או תעלות מפרישות באיזור המעורב, אך אין נטייה להתמזגות הנגעים.  

 

שלב הארלי השלישי (Hurley stage 3)

 

בשלב הארלי 3  - הדרגה הקשה ביותר של המחלה - ישנה נטייה להתמזגות הנגעים עד לקבלת שטח שלם שכולו צלקות ותעלות מפרישות.

 

אופן התפתחות הנגעים ומאפייניהם עשויים להיות שונים ממטופל למטופל.

 

מה מרגישים או חווים אנשים עם הידרדניטיס סופורטיבה?

 

במחקר אמריקאי שמתאר את חוויותיהם של 21 מטופלים עם הידרדניטיס סופורטיבה, שפורסם ביוני 2016 בכתב העת JAAD, מנו הנבדקים את התסמינים וההגבלות אותם הם חווים אשר מלווים התלקחויות של הנגעים, לרבות:

 

  • תחושת כאב באזור הנגע
  • תחושת מתיחה בעת הניסיון להתנועע ובעת הניסיון להגיע לחפצים גבוהים
  • מוגבלות ביכולת להניע את הזרוע
  • תחושת בעירה באזור הנגע
  • תחושת חוסר נוחות
  • מצוקה נפשית על רקע מראה הנגעים והתסמינים הנלווים, חוסר יכולת לחשוף את הגוף בציבור ונטייה להתבודדות
  • מגבלה ביכולת לגלח את השיער באזור הנגעים – למשל בבית השחי
  • מגבלה באפשרויות הלבוש – חוסר יכולת ללבוש חולצות קצרות/ חצאיות/ מכנסיים קצרים
  • הפרעות בתפקוד ובחשק המיני על רקע מראה הנגעים והתסמינים הנלווים להם

 

מה עושים אם יש חשד להידרדניטיס סופורטיבה? 

 

תהליך האבחון של הידרדניטיס סופורטיבה לרוב פשוט. האבחון נעשה על ידי רופאי עור (דרמטולוגים) ומבוסס בעיקר על תסמינים ובדיקת רופא. למרות זאת, מחקרים מורים כי לרוב חל עיכוב של שנים – ולעתים אף מעל לעשר שנים – בין הופעת תסמיני המחלה ועד לאבחונה בין היתר עקב מבוכה של החולים ומודעות חלקית למחלה בקהילה הרפואית.

 

לסובלים מתסמיני הידרדניטיס סופורטיבה מומלץ לבקש בקופת החולים הפנייה למרפאות עור מיוחדות במרכזים רפואיים ברחבי הארץ שמתמחות בטיפול במחלה הממוקמות בבתי חולים, לרבות רמב"ם, העמק ולין; איכילוב, שיבא ובילינסון והדסה עין-כרם בירושלים.

 

עוד על תהליך האבחון של הידרדניטיס סופורטיבה

 

 

 

סייעה בהכנת הכתבה ד"ר אריאלה הפנר, מנהלת המרפאה להידרדניטיס סופורטיבה ומנהלת המרפאה לכיבים כרונים ופצעים קשיי ריפוי במערך העור במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב)

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2018